Nu öppnar Käringön för säsongen

En varm sommardag kan 1000 personer stiga iland på Käringön, och priset för nykokt hummer stiger i ett nafs.

ANNONS
|

När norske kronprinsen Kung Olav hade fått ett par stärkande innanför västen, vägrade han lämna Anna Johansson kafé när det stängde på kvällen. – Här är så fine jenter sade kungen. Då surnade Anna till och kastade ut den blivande konungen. Den historien går som en vandringsägen på ön. – Men den är sann, säger Björn Tobin med eftertryck. Det var nämligen hans mamma som kastade ut kronprinsen den där gången i början av 1950-talet. – Kaféet drev hon ihop med Gulli Martinsson och det stängde 22 på kvällarna. Olav höll sig kvar och kom in i köket och försökte ragga, berättar Björn Tobin och skrattar högt åt minnet. Själv har han bott här ute i hela sitt liv och kan väl sägas vara en ur-invånare på Käringön, efter ett liv som sjöman, sjöräddare och rederiägare till Käringötrafiken.

ANNONS

Fullbelagda krogar och hamnar

När vi kommer hit ut i slutet av maj, kommer vi samtidigt med sommaren. Luften är varm och den här dagen, 26 maj, blir starten på årets huvudsäsong här ute, med fullbelagd gästhamn och öppnande av krogar och hotell. Det lilla samhället med ett knappt hundratal fastboende blommar upp och tiodubblar befolkningen under sommaren. Det är tur, för annars hade det blivit svårt för dem som bestämt sig för att leva här ute på heltid året runt att behålla servicen. Hur skulle annars Folke och Kristina Sjöberg kunna driva sin fiskaffär? Hur skulle August Schelin och alla andra som är bryggvakter annars få sommarjobb? Och hur skulle Milla Wimmerstedt annars kunna driva sitt hotell med sådan framgång?

Tillbaka till kaféet.

Byggnaden som en gång innehöll ett kafé var fram till 1960-talet en allmänning, som Käringöborna kunde få använda själva och som skänkts av släkten Bildt. Under 1960-talet köptes huset av fyrmästaren August Martinsson och här drevs sedan istället en tältfabrik. Även Björn Tobin jobbade på fabriken innan han tröttnade och drog till sjöss. I dag ägs kåken av Mats Petré, som liksom så många andra har sitt sommarviste här ute. Efter att ha tagit del av den historien knallar vi vidare och möter Mary och Stephan Hagerling, som deltidsbor i ett fantastiskt väl underhållet gammalt hus nära hamnen. Men Mary vill helst visa oss sjöboden där hon och maken har ett eget, privat litet museum och sjöboden intill det som de hyr ut till dem eller de som önskar en pittoresk lokal till ö -besöket eller till fest. Stephan jobbar med mikroplaster i havet och bedriver forskning om detta. Paret kommer från Göteborg, men Stephan har rötter här ute och så är det ofta med många man möter på Käringön. Den som inte har någon släktkoppling eller ett arv härifrån måste räkna med miljoner kronor för att köpa något här ute - om så bara en sjöbod. Det gällde förstås inte de första som sägs ha flyttat hit ut för fast bosättning redan 1596. Det var några unga fiskarfamiljer från Orust valde att flytta hit ut till denna lilla obebodda, ensligt belägna ö havet. Och ett par hundra år senare, under senare delen av 1700-talet, sägs det ha bott drygt 300 personer permanent här ute - mer än tre gånger så många som i dag, trots att ön rymmer 200 bostadshus. Under första världskriget talas det om att 7-800 människor bodde här ute.

ANNONS

Många som dyker upp

Å andra sidan kan Käringön besökas av tusen personer på en vanlig varm och fin sommardag. Det gör till exempel Martin Nordling, Catrin Anderhell och dottern Lilly Anderhell från Göteborg, som också har tillgång till ett släkthus här ute. Det gör också Emma och Valter Hultvall med sonen Edvin och Wilma Gustafsson ut på ön. Men besökstrycket varierar. Den här dagen är hamnen fullbelagd redan vid lunchtid och hamnvakten August Schelin får ta i på skarpen för att reda ut båtträngseln på yttersta bryggan. Milla Wimmerstedt som tillsammans med maken Klas och sonen Max har tagit över Stefans Käringhotell, och döpt om det till Lotshotellet, har fullbokade rum när vi är där. Familjen driver en liknande verksamhet, Bed & breakfest, i Lund. – Vi har varit mycket i Hällevikstrand och så fick vi plötsligt se att det är lilla hotellet med sex rum blev ledigt. Då slog vi till, berättar hon.

Delar tiden mellan Lund och Käringön

Nu delar familjen sin tid mellan Lund och Käringön. Och här ska man komplettera hotellet med en uteservering nu i sommar. Lite längre bort sitter Kristina och Folke Sjöberg utanför sin fiskaffär och äter lunch. De är bofasta på ön och har drivit fiskaffären i många år, som de håller öppen året runt. Folke yrkesfiskar själv upp det mesta som bjuds i affären, så egentligen har paret två företag. Turisterna driver upp priserna. När vi är där kostar nykokta havskräftor 300 kronor kilot. – Tillgång och efterfrågan styr priserna, förklarar Folke. I livsmedelsaffären vid bryggan där passagerarfärjorna lägger till är det en hel del kunder som handlar. När båten, som går fram och tillbaka till Tuvesvik flera gånger per dag, lägger till utanför affären har den nästan alltid med sig nya varor till butiken. – Vi räddade kvar affären genom att bilda en ekonomisk förening. Bofasta satte in ett belopp och så tog vi själva över, berättar Björn Tobin och lägger till, att om man ska leva på en ö så här så kräver det att man ställer upp för varandra.

ANNONS

Återkommer varje sommar

Restaurangerna öppnar också för säsongen den här dagen, när vi besöker Käringön. I en av båtarna alldeles intill den restaurang som ligger längst ut i hamnen ligger Ann-Sofie och Lars Garenfelt från Falköping och solar sig i båten. – Det här är livet säger de och berättar att de återkommit hit varje sommar i sin båt som är en Albin 30 från 1976. Den har de haft liggande i Hunnebostrand hela somrarna sedan 1989 och i stort sett besökt Käringön varje år. – Här är så underbart den här båten är vår sommarstuga, förklarar Ann-Sofie och hälsar på en båtgranne som också är från Falköping. Lite längre bort på bryggorna försöker en stor motorbåt lägga till på en plats som kaptenen hyrt per telefon för en övernattning. Men någon har tagit bort en del numreringar av båtplatserna, med följden att den här mannens plats försvunnit. Käringön lever nu för tiden mycket av turismen och de verkar som att denna lilla ö står sig, i konkurrensen med lågprisflyg söder ut, storstadsresor och annan kustcamping. Ön har flera hotell, restauranger och affärer som alla är öppna under sommartid. Kyrkan med Simpsons prästgård som är öppen för allmänheten under sommaren, galleriet, vandrarhemmet, fiskaremuséet drar säkert också folk hit under den varma årstiden. Det är båtturismen som dominerar och här finns lämpligt nog en av Sveriges största sjöräddningsstationer. Någon biltrafik finns inte på Käringön. 15 juni - 15 augusti är det också förbjudet att cykla ute på ön. Varför förstår man när man ser de asfalterade smala stigarna, mellan de tätt liggande husen.

ANNONS
ANNONS