Förra veckan släpptes 420000 ålar ut på Orust och ytterligare ett antal platser.
Förra veckan släpptes 420000 ålar ut på Orust och ytterligare ett antal platser.

Nu har nya ålyngel placerats ut i havet

Nyligen släpptes det ut inte mindre än 420000 ålyngel på Orust, vid Nordens Ark och på ytterligare ett antal platser i Bohuslän. Det är projekt 8 fjordar som sköter utsättningarna som finansieras av något som heter Krafttag ål.

ANNONS
|

– Den europeiska ålen är rödlistad och akut hotad och något måste göras, säger Sara Ejvegård, miljöinformatör på projekt 8 fjordar och en av de som arbetar med att sätta ut ålar.

Arbetet med att sätta ut ålyngel på flera platser i Bohuslän inleddes 2010. Det är Krafttag ål som finansierar själva satsningen. Under två dagar förra veckan sattes det ut 420000 ålyngel på 11 olika platser i bland annat Orust, Nordens Ark och Tjörn.

– De här ålynglen importeras först från England av ett företag och placeras sedan i karantän i 80 dagar, säger Sara Ejvegård. Det är ett antal kraftbolag som finansierar utsättningen eftersom det är så många ålar som dör vid kraftstationer eller turbiner.

ANNONS

Den europeiska ålen leker i Sargassohavet mellan Puerto Rico och Bermuda och larverna driver sedan mot Europa. Den här resan som går längs Golfströmmen tar mellan två och tre år.

Sedan 70-talet har invandringen av ålyngel minskat till Europas kraftigt. Det finns flera möjliga orsaker till detta, bland annat hårdare fisktryck och förändrade fiskströmmar.

– Det kommer att ta lång tid innan det går att se effekterna av de här utsättningarna, säger Sara Ejvegård. Jag har fått rapporter från flera privatpersoner som berättat att de sett fler ålar i havet jämfört med tidigare. Det tar upp till 15 år innan de här ålarna återvänder till Sargassohavet.

Cirka 30 procent av de ålar som sätts ut beräknas uppnå vuxen storlek och lekvandring. På projekt 8 fjordars hemsida står det att alla ålar som sätts ut först märks med strontium som fäster i ålarnas hörselstenar.

Projektet 8-fjordar är ett samarbete mellan kommunerna Uddevalla, Stenungsund, Orust, Tjörn och Kungälv som verkar för att återställa den ekologiska balansen och att säkra den biologiska mångfalden i området.

ANNONS