Centern på Orust har valt att samarbeta med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Socialdemokraterna verkar vara mer intresserade av ett samarbete med övriga borgerliga partier.
Centern på Orust har valt att samarbeta med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Socialdemokraterna verkar vara mer intresserade av ett samarbete med övriga borgerliga partier.

Nytt politiskt styre väntas på Orust

Flera partier som deltagit i det politiska styret i Orust kommun den senaste mandatperioden är på väg att gå över i opposition. Socialdemokraterna har sagt nej till fortsatt samarbete med Centern som nu beslutat att bilda en valteknisk samverkan med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

ANNONS
|

– Vi har sagt nej till är ett samarbete med Centern eftersom vi inte har samma syn på vilken politik som ska drivas, säger

Britt-Marie Andrén Karlsson (S), ordförande i den Socialdemokratiska arbetarekommunen på Orust som håller i förhandlingarna med övriga partier.

Beklagar

Socialdemokraternas beslut beklagas av Lars Larlsson (C).

– Jag tycker vi har åstadkommit en hel del den senaste mandatperioden och hade gärna velat fortsätta ett samarbete med Socialdemokraterna tanke på de resultat som vi åstadkommit, säger han.

I söndags hade Socialdemokraterna, Moderaterna och Folkviljan på Orust kallat Centern till möte. Med på mötet var Britt-Marie Andrén Karlsson (S), Catharina Bråkenhielm (S), Anders Arnell (M), Anne Kolni (M), Hans Pernervik (Fpo) och Mikael Relfsson (Fpo).

ANNONS

Gick snabbt

Företrädare från de olika partierna diskuterade förutsättningarna för ett samarbete fram till 2022. Efter mötet ska Lars Larsson ha fått ett sms från Andrén Karlsson där det stod följande: "Efter vårt möte i dag ser vi inte en majoritetsbildning tillsammans med er som möjlig."

– Det var ett snabbt beslut, säger Lars Larsson.

Besked om framtida styre väntas inom kort.

– Vi hoppas kunna komma med någon form av besked när det gäller styret av Orust kommun någon gång under nästa vecka, lovar Britt-Marie Andrén Karlsson (S).

Nu har Centern i stället beslutat att inleda en valteknisk samverkan med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De tre partierna har tillsammans elva mandat i fullmäktige. I ett pressmeddelande som de tre partierna ställt sig bakom står att de tre partierna är beredda att samverka med andra partier.

Socialdemokraterna har gjort flera ommöbleringar på årets lista. Catharina Bråkenhielm (S) är redo att bli nytt kommunalråd. Förra kommunalrådet Roger Hansson (S) som slutade med politiken 2012 återkommer men det är oklart vilken roll han får. Några andra s-märkta politiker som väntas få ledande roller är bland annat Magnus Bylin, Eva Skoglund, Ulla Buhr och Lotta Husberg. Det är oklart vilka uppdrag avgående kommunalrådet Kerstin Gadde (S), som fick flest personkryss i valet, får.

ANNONS

Är aktuell

Socialdemokraterna, Moderaterna och Folkviljan har 19 av 41 mandat i fullmäktige och trolig samarbetsparter för att få majoritet i fullmäktige är Liberalerna.

– Jag vill inte gå in på vilka partier vi förhandlar med, säger Veronica Almroth (L).

Nytt styre. Det mesta pekar på att det blir ett nytt politiskt styre i Orust kommun de närmaste fyra åren. Catharina Bråkenhielm (S), Anders Arnell (M) och Lars Larsson (C) har delade meningar om hur kommunen ska styras.

Det har varit flera olika typer av politiska samarbeten i Orust kommun tidigare. Mellan 2014 och 2018 har kommunen styrts av sex partier bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Folkviljan, Vänsterpartiet och Orustpartiet. Nu pekar det mesta på att det blir ett blocköverskridande styre där Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkviljan och Liberalerna ingår. De här partierna har samarbetat tidigare. Efter valet 2010 tog Socialdemokraterna, Liberalerna och Folkviljan över makten. Samarbetet sprack efter några månader när Folkviljan valde att lämna samarbetet.

ANNONS