Omhändertog fel barn på Orust

Socialtjänsten på Orust omhändertog fel barn under ett akutomhändertagande. Händelsen har lex Sarah anmälts och kommer att gå vidare till Ivo.
– Detta har naturligtvis varit tufft för samtliga inblandade och kommer att utredas, säger Eva Haglund, verksamhetschef för individ och familjeomsorgen på Orust.

ANNONS
|

Det var i slutet av augusti som ett nioårigt barn av misstag omhändertogs av polis och socialtjänst. Något som P4 Göteborg var först med att berätta.

Verksamhetschefen, Eva Haglund, är förtegen kring detaljerna i ärendet och omständigheterna kring varför barnet felaktigt omhändertagits.

I Lex Sarah rapporten står det att det nioåriga barnet blev chockad och skrämd. Och att det var barnets föräldrar som hörde av sig till socialtjänsten.

– Händelsen måste utredas först innan jag kan berätta någonting kring omständigheterna i ärendet i och med situationens allvar, säger hon och fortsätter:

– Vad jag kan säga är att det är ledsamt för de drabbade, både barn och familj. Vi kommer titta över våra rutiner och sättet vi arbetar på för att förhindra att något liknande händer igen, säger hon.

ANNONS

Barnet aldrig bortfört

I rapporten framgår det att två barn skulle tvångsomhändertas av polis och socialtjänst.

Föräldern till det felaktigt omhändertagna barnet uttrycker i anmälan att, utöver händelsen i sig, upplevt en brist på sekretess från myndigheternas sida i och med att det framkommit att det var grannens barn som skulle omhändertas.

Enligt Eva Haglund är händelsen såpass allvarlig att man efter utredning kommer att skicka ärendet till Ivo (Inspektionen för vård- och omsorg).

Hon poängterar samtidigt att barnet aldrig blev bortfört.

– Felet upptäcktes tidigt så barnet blev aldrig bortfört, vi tog aldrig barnet med oss, säger hon.

Hon berättar att både barn, föräldrar och personal har varit illa berörda av händelsen.

– Detta har naturligtvis varit tufft för samtliga inblandade och kommer att utredas, säger hon.

ANNONS