Solweig Lewin hoppar av efter flera år som ordförande för Liberalerna på Orust.
Solweig Lewin hoppar av efter flera år som ordförande för Liberalerna på Orust.

Ordförande lämnar efter stridigheter

Efter inre stridigheter i Liberalerna på Orust har Solweig Lewin hoppat av som ordförande i partiföreningen. Hon lämnar däremot inte partiet utan kommer att sitta kvar som andre vice ordförande i kommunfullmäktige mandatperioden ut.

ANNONS
|

Hon har gjort sig känd som en kritisk röst inom politiken och har bland annat väckt uppmärksamhet med sin blogg. Både politiker och tjänstemän har berörts av inläggen där hon stilistiskt låter sina hundar "två fyrbenta blondiner" tycka till och ibland ryta. Fast avhoppet från posten som ordförande har ingenting med det att göra, uppger hon själv.

–Nej, det beror på inre stridigheter. Men det är ingen dramatik och jag sitter kvar i fullmäktige mandatperioden ut. Detta gäller bara uppdraget i partiföreningen lokalt.

Orsaken är enligt Solweig Lewins egen uppfattning att hon i rollen som ordförande har agerat för att komma till rätta med en gammal personmotsättning.

ANNONS

–Jag tycker att man skjuter på budbäraren. Men för min del är det överspelat nu, säger hon.

Hon vill inte peka ut någon och inte heller andra inom partiet som Bohusläningen varit i kontakt med vill berätta vad motsättningarna gäller konkret eller vilka de inblandade är.

Ulf Sjölinder, ledamot i kommunstyrelsen för Liberalerna och vice ordförande i utskottet för omsorg, beskriver Solweig Lewins politiska erfarenhet som gedigen och tycker att hon har tillfört föreningen mer organisation och struktur än tidigare.

–Jag vill påstå att det hela går många år tillbaka i tiden och att hon som ordförande har försökt att ta tag i konflikten.

Gruppledaren Veronica Almroth, kommunstyrelseledamot samt vice ordförande i utskottet för lärande, understryker att det var Solweig Lewins eget beslut att ställa sin plats som ordförande i partiföreningen till förfogande. Det innebär att ett extra möte för medlemmarna nu ska hållas i veckan före midsommar för att tillsätta ny ordförande.

–När det blir oroligt i en grupp så fokuserar man på det problemet och då tar det alltid energi från att driva dagspolitik. Vi får lösa det här. Det är onödigt att hålla på och tjafsa internt, säger hon.

ANNONS