Paddlare kapsejsade i meterhöga vågor

I över en timme låg han i det 6 grader kalla vattnet utanför Käringön.

ANNONS
|

Norrmannen och kajakpaddlaren Mark Fuhrmann är engagerad i projektet The Piece Prize. Det handlar om att uppmärksamma människor som hjälper andra i sin närhet. På sin kajaktur mellan Oslo och Aten stannar han till och delar ut donationer.

Mark Furhmann var i helgen på väg från Fredrikstad till Göteborg när han utanför Käringön hamnade i mycket hårt väder. Han försökte ta sig upp på land när vågorna tog honom.

– Jag kom ut i väldigt stora vågor de var nog upp emot 5 meter och det kändes väldigt farligt, berättar han.

Paddlaren kapsejsade, hamnade i vattnet och drev längre och längre ut.

ANNONS

– Jag hade våtdräkt men det var 6-7 grader i vattnet och jag låg där i mer än en timme. Jag var egentligen aldrig rädd utan jag tänkte på hur jag skulle ta mig upp i kajaken i vågorna.

På land såg personer som var ute och promenerade hur kajaken låg och drev.

En annan människa

Sjöräddningssällskapet som befann sig på Käringön åkte ut och snart upptäckte de paddlaren i vattnet.

– Då var han 500-600 meter utanför land. Vi märkte ju att han var nedkyld. Det första vi slogs av var vilken tur att människor larmade för han hade nog inte orkat mycket mer, säger Anders Bagge på Sjöräddningssällskapet.

– Min kropp var utsliten. När de hade dragit upp mig hade jag en temperatur på 33 grader och mitt hjärta slog fort, säger Mark Fuhrman själv som togs till sjukhus omedelbart.

Där blev han kvar i några timmar. Sjöräddningssällskapet hjälpte honom sedan med övernattning.

– När han kom tillbaka var han en helt annan människa. Det är klart att det känns väldigt bra när det går bra som i det här fallet, säger Anders Bagge.

Kajakturen fortsätter nu mot Aten. Nu är han i Göteborg och kajaken ska tittas över. Om ett par dagar beger han sig mot Köpenhamn för att dela ut fler donationer och uppmärksamma personer som hjälper andra i sin närhet. Att bege sig ut på havet igen har Mark Furhmann ingenting emot.

ANNONS

– Jag ser fram emot turen.

ANNONS