Paret Adelsohn har fastnat för ön

"Att leva på en ö är som att vara på ett fartyg. Man glider med och njuter"

ANNONS
|

Det är 70 år sedan Ulf Adelsohn kom till Käringön första gången. Här ute räknas både han och frun Lena nästan som urinvånare. Barnbarnet Hugo är fjärde generationen. – Här är magiskt att vistas, menar alla tre. – 78 års närvaro på ön av släkten kan ju knappast kallas för fastighetsspekulation, säger Ulf Adelsohn och plirar med ögonen.

Barnbarnet Hugo, 6, pockar på uppmärksamhet och Ulf Adelsohn lämnar oss en stund, för att köra på kapp med pojkens leksaksbilar. Det racet vinner Hugo lätt. Det har gått många år sedan vi hälsade på familjen här ute, där de faktiskt varit i så gott som alla somrar när det passat jobben. Då var Ulf och Lena ett något yngre nyförälskat par, som tog emot i stugan. Hon var 17 när de träffades och visst var det en och annan som tyckte hon var väl ung. – Men vadå ung hon var ju 25 när vi gifte oss. Det är väl inte så himla ungt, säger Ulf och skrattar åt minnet.

ANNONS

Båda har lämnat politiken men inte alla uppdrag. Lena var journalist när hon träffade Ulf och har delvis återgått till journalistiken och arbete åt mediebolaget News55 - en nyhetssajt. Hon sitter i styrelsen för Ersta Diakoni, Strömma Turism och sjöfart och Postkodstiftelsen. Efter alla år politiken och som landshövding jobbar också Ulf en hel del med olika uppdrag. Men sommaren tänker han försöka hålla här på Käringön, när Lena får pendla lite mer hem till Stockholm. Runt paret här ute på ön har klanen samlat sig. Numera har också deras båda barn egna hus, runt mamma och pappa. Den ursprungliga kåken med namnet "Tuppen" köptes 1939 av fyra ungkarlar. Två av dem var Ulfs farbröder. Av dem ärvde Ulf huset. 2013 köpte Adelsohns till en sjöbod för 7,1 miljoner kronor och med den följde ett hus de sålde vidare. Sjöboden fördes över till "Tuppen" de själva nu bor i, vars förste ägare tillträdde redan 1709.

På Käringön får man inte äga en sjöbod, utan att den tillhör en fastighet som man också då måste äga. Nu blir lille Hugo och hans två småsyskon fjärde generationen Adelsohn här ute. Att språka med makarna Adelsohn utan att komma in på politik är av naturliga orsaker svårt. De har båda samhällsintresse och engagemang i blodet. Men när Lena serverar kaffe och vi kommer in på något så opolitiskt som vem som gör vad i ett hushåll, konstaterar Ulf att han klarar det mesta och att det är resultatet av att ha varit ungkarl till 39 års ålder. När Lena Adelsohn då smeker sin man på hjässan, söker han våra blickar och ler. – Absolut. Men trädgården och växterna klarar du inte, säger hon och hyschar åt halvtama gråsparvar på bordet.

ANNONS

Snart kommer katten Bastet till ön med barnen. Då blir det ordning på torpet. Både fåglar och möss försvinner, konstaterar Ulf.. – Att leva på en ö är som att vara på ett fartyg. Man glider med och njuter. Familjen kan för all del ta en tur in till Hälleviksstrand med egna båten Plåtpelle som är byggd i aluminium. Det går snabbare än att åka med Västtrafik vars färjor numera bara angör Tuvesvik, mitt emot Gullholmen. Slutligen undrar man ju om det är tillfällighet att släkterna Bildt och Adelsohn satt avtryck så nära varandra här ute? Carl Bildts anförvanter har satt sina spår på fler orter på västkusten som till exempel i Morlanda, Svaret är: Ja. Det är en slump att det blivit så. – Kom mormor, ropar Hugo. Vi ska köra båt. Lena Adelsohn tar en leksaksbåt för att segla på kapp med barnbarnet.

Fakta/Ulf Adelsohn, 76 år till hösten. Kommunikationsminister 1979 - 81 Moderaternas partiledare 1981 - 86 Landshövding i Stockholm 1992 - 2001

Fakta/ Lena Adelsohn, Liljeroth, 62 till hösten. Riksdagsledamot 2002 - 2014 Kulturminister 2006 - 14 Näringsutskottet 2002 - 2003 Kulturutskottet 2002 - 2006 Socialutskottet 2003 - 2006

ANNONS