Pizzeria drabbad av stormen

Hamnen i Henån på Orust är en plats som brukar drabbas hårt vid översvämningar. Vattenflödena var mycket höga när stormen Urd slog till.

ANNONS
|

Vattennivåerna i Henåns hamn är på tisdagsförmiddagen fortfarande mycket höga efter stormen Urd.

Brogrillen i Henåns hamn brukar få problem när det blåser upp till storm och även den här gången drabbades restaurangen av översvämning. Först steg vattennivån så mycket att parkeringsplatsen i hamnen i Henån vattenfylldes. Sedan trängde havsvattnet fram tillrestaurangen.

- Det här är andra gången som vi drabbats av översvämning i år, berättar Abdulla Iseles, en av ägarna till restaurangen. Vattnet trängde in i restaurangen på måndag kväll och vi hade fullt upp att lösa situationen under större delen av natten.

Det var sju personer som var fullt sysselsatta med att få bort vattnet som trängde in i restaurangen natten till tisdagen. Vatten trängde in från alla håll och ett antal pumpar fick också användas för att lösa problemen och få bort vattnet från golvet.

ANNONS

- Det är jobbigt varje gång vi drabbas på det här sättet, säger Abdulla Iseles.

Under tisdag morgon var kollegerna Emin Yenigun och Mustafa Bakir fullt sysselsatta med att få bort det vatten som fanns kvar på golvet.

Det är inte så att Orust kommun struntar i de återkommande översvämningarna i Henån. Ett åtgärdsprogram i fyra etapper har tagits fram och totalt ska det satsas 130 miljoner kronor. 2017 och 2018 har fullmäktige beslutat om satsningar i storleksordningen 20 miljoner och resterande etapper genomförs 2019 till 2025. Det finns förväntningar om ett stöd från staten på omkring 50 miljoner. Det som ska göras är bland annat att ersätta den sönderrostade piren med ett nytt bryggdäck och skydda parkeringsplatser, länsväg 160 och parkeringar från framtida översvämningar.

- Det har tidigare varit problem i Svanesund men där har åtgärder vidtagits för att lösa situationen, sägerAbdulla Iseles. Men det har inte hänt något i Henån ännu.

ANNONS