Polis döms efter trafikolycka på Orust

En polis under utryckning körde för fort, tappade kontroll över bilen och krockade med en familj. Du döms polisen för vårdslöshet i trafik.

ANNONS
|

Det var en kväll i början av juni förra året som en polispatrull skulle rycka ut till Mollösund på Orust. Polisbilen kom från Svanesund på länsväg 734. Några hundra meter innan Varekil i en kurva tappade polisen kontroll över bilen och kom över på fel sida vägen, där en annan bil körde i motsatt riktning. Både polisbilen och den andra bilen väjde ner i diket och där krockade de. Polisbilen voltade minst ett varv och landade ute på en åker. I den andra bilen färdades en mamma, pappa och deras 19-årige son. Pappan skadades i olyckan och kördes till sjukhus med ambulanshelikopter, men mamman och sonen klarade sig utan skador.

ANNONS

En polisanmälan gjordes och i vintras väcktes åtal mot polisen av särskilda åklagarkammaren. Tidigare denna månad hölls rättegången.

Läs mer:Polis åtalas för bilolycka

Pappan berättade i tingsrätten hur han och familjen kom från Varekilshållet när han såg en polisbil komma emot dem i full fart. Polisbilen kom in i en kraftig kurva och fick sladd, och de båda bilarna krockade. Pappan bröt armen i olyckan. Den kvinnliga polis som körde bilen berättade att hon och hennes kollega hade fått uppgift om att en mamma och hennes dotter förts bort och eventuellt kunde befinna sig i Mollösund. När de närmade sig Varekil kom de till en skarp kurva och hon kände hur bilen började dra åt vänster. När hon såg att hon fick möte valde hon att väja ner i diket, då small det och polisbilen voltade. Polisen upplevde inte att hon körde fort även om de var ute i ett brådskande ärende. Vägen var kurvig men hon anpassade hastigheten efter detta menade hon.

Läs också: Pappan: "Jag påminns varje dag"

Tingsrätten håller inte med. Tingsrätten konstaterar att det är frågan om en polis som i sin tjänst gjort en brådskande utryckning, och att en polis då har rätt att överträda hastighetsbestämmelser. Men i förhållande till den skarpa kurvan har polisen hållit en allt för hög hastighet och att hon därför inte kunde kontrollera fordonet. Nu döms polisen, mot sitt nekande, till dagsböter för vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada. "Det är ett sådant medvetet risktagande som innebär att hon i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som betingas av omständigheterna", skriver tingsrätten i domen.

ANNONS
ANNONS