Mats Överfjord (M) sitter som ersättare ibland annat kommunstyrelsen och har en plats i kommunfullmäktige på Orust.
Mats Överfjord (M) sitter som ersättare ibland annat kommunstyrelsen och har en plats i kommunfullmäktige på Orust.

Politiker riskerar uteslutning

Hur moderaten Mats Överfjord skriver på sociala medier ifrågasätts. Nu begär styrelsen lokalt att han ska uteslutas.

ANNONS
|

Så sent som för en vecka sedan skrev Mats Överfjord (M) på sociala medier om en utmärkelse som Orust kommun skulle ha köpt enligt honom. Hans beskyllning har sedan ifrågasatts och tillbakavisats.

Att den moderata politikern skriver och pratar om politiska motståndare och om kommunen på sociala medier har nye ordförande för partiet på Orust tröttnat på.

– Mats är en engagerad människa med massor av energi. Men under de sista tre, fyra åren har han en otroligt negativ inställning och pratar ner och skriver ner motståndare och tjänstemän. Det är en omöjlig arbetssituation, säger Kent Kihl.

Kihl valdes som ny ordförande för partiet på Orust i februari. På torsdagen lämnade han in den lokala styrelsens begäran till partistyrelsen om att Överfjord ska uteslutas. Överfjord sitter bland annat som ersättare i kommunstyrelsen.

ANNONS

– Det jag gör är att driva oppositionspolitik och ifrågasätter den politiska majoritetens åtgärder. Men det är inte populärt och vissa tycker att det är bättre att inte ifrågasätta, säger han.

Enligt Kent Kihl har partiledningen på Orust haft samtal med Överfjord flera gånger om lämplighet i saker han skrivit och sagt.

Är det inte bra att ge kritik och ifrågasätta? – Han förankrar inte det han skriver och säger med partiet. Vi vill prata om vad partiet vill åstadkomma och göra i stället, säger Kent Kihl.

Det blir partistyrelsens fråga att bestämma om Överfjord utesluts eller inte.

Skulle han bli utesluten har han ändå kvar sin plats som folkvald i kommunfullmäktige men i så fall inte som moderaternas representant. Han kan komma att bli en politisk vilde.

– Jag tror att vi skulle bli starkare som parti. VI kan inte vara ett parti som bara gnäller. Vi ska tala om hur duktiga vi är i stället, säger nye ordförande Kent Kihl.

Svaret på den begäran som gjorts om uteslutning väntas komma om några veckor. Överfjord själv tror inte det blir någon uteslutning.

– Det är rätt osannolikt att det blir så. Då ifrågasätter man yttrandefriheten. Även om jag bloggar på en moderat blogg är det mina egna tankar och en personlig blogg, säger han.

ANNONS
ANNONS