Föreningen Svanesund har lämnat en protestskrivelse till bland annat en rad politiker. (Arkivbild)
Föreningen Svanesund har lämnat en protestskrivelse till bland annat en rad politiker. (Arkivbild)

Protesterar mot stängd vårdcentral

I en skrivelse kräver Föreningen Svanesund att orten åter får en vårdcentral.

ANNONS
|

Det var i slutet på mars som det privata vårdföretaget Capio stängde sina lokaler och hänvisade sina patienter till Henån och Ellös i stället. Orsaken till stängningen var, enligt Lena Sundell, verksamhetschef, att lokalerna inte uppfyllde kraven på modern närsjukvård.

Det tog inte många dagar efter stängningen som föreningen agerade. Under Kristi himmelfärdshelgen genomfördes en protestaktion i Svanesund och 600 namnunderskrifter samlades in.

–De har vi inte överlämnat ännu, men det får väl bli till någon inom regionen. Men att vårdcentralen var tvungen att stängas på grund av dåliga lokaler köper jag inte. Visserligen fanns det viss överhörning från lokal till lokal, men felen var inte större än att de borde kunnat åtgärdas med enkla åtgärder. Eller så kunde man ha hittat en ny lokal, det går alltid att skaka fram, säger Jan W Kjellberg, ordförande i Föreningen Svanesund.

ANNONS

I skrivelsen kräver man att regionfullmäktige omförhandlar avtalet med Capio så att de åter öppnar för vård i Svanesund. Eller att de utser någon annan vårdgivare.

–Många har listat sig hos Backa Läkarhusgrupp i Stenungsund och Almö i Myggenäs. Jag hoppas att skrivelsen och alla namnunderskrifter signalerar att det finns potential här i Svanesund. Vi är en ort med inflyttning och många planerade nybyggen. Får vi sen en bro ocksåkommer det att bli en väldig skjuts, säger Jan W Kjellberg.

Om det inte går att få en komplett vårdcentral ser man gärna att det åtminstone blir en distriktssköterskemottagning.

–Så att folk kan lämna prover eller få en spruta, säger Jan W Kjellberg.

Föreningen skickar även med en önskan till samtliga partier om att de ska agera så att Svanesund återigen blir med vårdcentral.

–Jag vet många politiker som tycker att det var ett bedrövligt besluta att bara stänga vårdcentralen. Dessutom finns det en miljöaspekt i det hela när folk ska åka flera mil tur och retur för att besöka sin vårdcentral, säger Jan W Kjellberg.

Lena Sundell är verksamhetschef på Capio Orust.

–Vi hade en enläkarstation i lokalerna men det gör det väldigt sårbart med bara en läkare och svårare att rekrytera. Dessutom var lokalerna utdömda. Vi har försökt att hitta något nytt, men det skulle bli alldeles för dyrt. Jag har tjatat om att vi skulle få tillbaka de gamla lokalerna i Eklunden, men där har vi fått nobben. Nu bygger vi ut i Henån och kraftsamlar där i stället och hälsar Svanesundsborna välkomna dit, säger Lena Sundell.

ANNONS

ANNONS