Pyttelilla lotsutkiken är till salu igen

Budgivningen på den lilla lotsutkiken på Käringön gick upp i miljonbelopp. Men mitt under slutprocessen av budgivningarna gick Orust kommun och ändrade själva ägandet för fastigheten. Nu måste hela budgivningen tas om.

ANNONS
|

När mäklaren Eric Feiff på Fastighetsbyrån på Orust lade ut den tio kvadratmeter stora lotsutkiken, granne med bara Västerhavet, var succén given. Den lilla fastigheten blev ett viralt jättemonster.

Flera var intresserade av att köpa lotsutkiken och utgångspriset på 650 000 kronor steg och steg. Innan annonsen plockades bort låg budet på hissnande två miljoner kronor. Budgivningen fortsatte efter att annonsen tog bort. Och nu har hela historien fått en minst sagt oväntad vändning. För kring försäljningen var den nya köparen tvingad till mängder med regler. Bland annat får den inte ens renoveras som man vill. Men framförallt fick köparen bara arrendera fastigheten, och ägde alltså inte ens marken den stod på.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Jättesug efter unik liten lotsutkik

Men i slutprocessen ändrade sig Orust kommun, och hela försäljningen pausades. Istället tänker man nu ändra fastigheten och lotsutkiken att omfattas av ett så kallat servitut. – Det innebär att den som köper lotsutkiken redan tidigare måste äga en fastighet på Käringön. Då kopplas lotsutkiken ihop med en fastighet och inte en person, säger Eric Feiff.

Orust kommun drog sig därför ur affären i absolut sista sekund, precis innan papper skulle skrivas. Nu ska därför hela försäljningsprocessen göras om. Redan om någon vecka blir det visning. Sedan väntar återigen budgivning. Och den här gången enbart med fastighetsägare som redan äger fastighet på Käringön.

– Jag tror att alla känner sig väldigt nöjda med det här, att det ändrades från arrende till servitut. Det blir en lokal avgränsning genom lantmäteriförrättning och lotsutkiken knyts till en annan fastighet.

Ronny Nilsson är fastighetschef på Orust kommun. – Jag vet inte vad sista budet blev i förra budgivningen. Men jag tror att priset blir bra även i den här, säger han.

ANNONS