Tjuv körde vårdslöst - frias för att han kände sig jagad

Dieseltjuven förföljdes efter stölden. Nu frias tjuven för vårdslöshet i trafik eftersom rätten ansåg att han befann sig i en nödsituation.

ANNONS
|

Stölden ägde rum den 4 juni i år i Henån. Ett antal personer såg två män, 34 och 23 år, med en vit skåpbil. Man fattade misstankar och kontaktade ägaren till de fordon som stod på platsen. Ägaren kom dit och man konfronterade de två männen. Enligt ägaren till fordonen såg han en plastdunk som var kopplad till tanken på en lastbil där diesel rann ner.

Det blev ordväxling. Enligt en av de åtalade männen ska en eller flera av de män som konfronterade honom slagit sönder bakrutorna på hans skåpbil.

Till slut flydde de två männen från platsen. Den yngre sprang till skogs medan den äldre körde iväg med sin skåpbil. Flera av personerna följde efter mannen och en våldsam biljakt vidtog. Enligt flera av männen som jagade mannen körde han i över 100 km/tim och även mitt på vägen för att hindra att de skulle kunna köra om honom. Enligt männen tvingades flera mötande fordon ut på vägrenen.

ANNONS

Till slut mötte de en polisbil som stoppade mannen i skåpbilen. Även den yngre mannen kunde gripas.

Dunken som påträffades vid området hade dna-spår från den yngre mannen. Tingsrätten anser att båda männen var inblandad i dieselstölden och dömer de båda för stöld. Den äldre mannen åtalades också för grov vårdslöshet i trafik. Trots att rätten anser det är bevisat att mannen körde vårdslöst frias han från den delen eftersom mannen såg sig hotad till livet och att det därmed rörde sig om en nödsituation.

ANNONS