Att bygga ut kajen är en förutsättning för fabrikens överlevnad, enligt Martin Kuhlin, vd på Sweden Pelargic.
Att bygga ut kajen är en förutsättning för fabrikens överlevnad, enligt Martin Kuhlin, vd på Sweden Pelargic.

Tvist om kaj hot mot fiskföretag i Ellös

Det är oklart vad som händer med den planerade utbyggnaden av kajen i Ellös. Företaget Pelargic måste ha en annan typ av kaj för att verksamheten ska finnas kvar i Ellös. Men det är oklart om Orust kommun tänker fullfölja sitt löfte att bygga ut kajen på det sätt fullmäktige beslutat.

ANNONS
|

– Utbyggnaden av kajen är en förutsättning för vår existens i Ellös, säger Martin Kuhlin, vd på Sweden Pelargic som inte vill ge några fler kommentarer i nuläget.

I februari 2015 beslutade fullmäktige på Orust för att renovera den kommunalt ägda kajen som användes av företaget Paul Mattsson AB i Ellös.

– Det handlade om en satsning på 4,8 miljoner, säger Kerstin Gadde (S), kommunalråd i Orust kommun. Men företaget bytte ägare och plötsligt handlade det om att kommunen måste satsa betydligt högre summor. Det handlar om minst tio miljoner kronor. Förutsättningarna har förändrats sedan beslutet togs och vi måste titta på frågan en gång till. Det kan till och med bli aktuellt att ha ett samråd.

ANNONS

480 ton fisk Våren 2015 köpte Sweden Pelargic upp företaget Paul Mattsson AB i Ellös och satsade cirka 70 miljoner på att renovera fabriken. Syftet med satsningen är att öka kapaciteten så att fabriken ska kunna ta emot 480 ton sill och skarpsill per dygn.

En viktig bit i satsningen handlar om att bygga ut hamnen med bland annat en 180 meter lång brygga för att större båtar ska kunna lossa sina fångster.

Oppositionen kritisk Enligt Kerstin Gadde måste flera olika saker undersökas innan kajen kan byggas ut, det är exempelvis viktigt att lyssna på vad andra företagare tycker.

Veronica Almroth (L), som hör till ett av oppositionspartierna på Orust, tycker inte att frågan skötts på et korrekt sätt.

– Jag fick information om detta på omvägar, säger hon. Fullmäktige beslutade den 12 februari 2015 att bygga en ny kaj i Ellös för de båtar som lägger till vid den kommunalt ägda kajen i Ellös. Det handlar om en nödvändig satsning för den fiskfabrik som ligger i Ellös. Jag förstår inte varför det inte hänt något sedan beslutet togs i fullmäktige.

ANNONS