Budgetproblem. Skolan och förskolan på Orust har svårt att hålla sina budgetramar under 2017.
Budgetproblem. Skolan och förskolan på Orust har svårt att hålla sina budgetramar under 2017.

Underskott kan tvinga skolan spara

Skolorna och förskolorna i Orust kommun har svårt att få pengarna att räcka till. Helårsprognosen som presenterats för politikerna i Utskottet för lärande pekar på ett underskott jämfört med budget på 2, 7 miljoner. Flera saker ska ses över, bland annat barnomsorg på obekväm arbetstid (nattis).

ANNONS
|

– Det här handlar om en verksamhet som funnits i närmare 20 år, säger Henrik Lindh, chef på Utbildningsförvaltningen. Till en början fanns det möjlighet att ta emot allihop. Men efterfrågan på en sådan barnomsorg har ökat och numera är det kö.

Enligt Lindh handlar det inte om att lägga ner verksamheten utan ta fram nya regler för vilka som ska ha rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid.

Det finns flera förklaringar till att det förväntade överdraget jämfört med budget. Förskolorna på Orust väntas göra ett underskott på 850000 kronor.

De första fyra månaderna har kostat mycket med etableringskostnader för en ny modul vid Ängsbergets förskola. Och kostnader för en modul i Ellös som numera är tom.

ANNONS

Grundskolan redovisar ett underskott på 2, 45 miljoner och en förklaring till detta är Migrationsverkets snabba stängning av Sjögården i Ellös.

Men den främsta anledningen är högre personalkostnader än beräknat på enskilda skolor på grund av insatser för elever med olika typer av särskilda behov.

Enligt nuvarande planer ska samtliga skolor försöka minska det förväntade underskottet.

– Varje skola har fått ett sådant uppdrag, säger Henrik Lindh.

ANNONS