Västgötaspetsar minglade

Korta ben och kort svans. Finns det något charmigare än en västgötaspets? I helgen hade klubben för inbördes beundran träff - eller rättare sagt beskrivardag.

ANNONS
|

Allt under Barbro Carlsson värdskap. Barbro har fött upp västgötaspetsar i 50 år och är en riktig kändis inom hundkretsar. 38 kullar är hennes bidrag till rasen.

– Allt började med Gina som jag fick av en bonde Gustav Gustavsson i Herbjörneröd. Första kullen födde Gina den 31 juli 1966, berättar Barbro.

Sedan dess har uppfödandet gått av bara farten - fast med mycket jobb och glädje. Det handlar om att hitta bra valpköpare, fodervärdar, skriva kontrakt och allt möjligt annat. Några av fodervärdarna som dykt upp i dag är Ingalill Johansson, Ingrid Törnqvist och Lotta Eriksson.

Det var ett viftande och nosande och skällande när ett 20-tal västgötaspetsar mötte upp på Orust Hundägarförening. Och alla hussar och mattar var helt överens om att de valt den överlägset bästa rasen - familjekär, lagom storlek, vaksam, alert, energisk, vänlig, orädd, intelligent.

ANNONS

– Och så klok. Vi måste prata engelska om det är något hon inte ska få reda på, säger Ingrid.

– Hundar har ju förstånd som tvååriga barn sägs det ju, inflikar Lotta

Åldersmoderna bland hundarna är Alice,13 år, som stolt radar upp sig för fotografering med Java,10 år, Frigga, 9 år, Frej, 9 år. De kommer från två olika kullar och har olika pappor. Och det är lite det som hela träffen handlar om - exteriörbeskrivning. Alla på träffen är förstås renrasiga och har tjusiga stamtavlor. Ändå ser de lite olika ut beroende på vilken pappa och mamma de har. Det är det här man kartlägger.

Exteriörbeskrivare Karin Jonstad är på plats med protokoll. Två A4-sidor ska kryssas i till exempel ögonfärg, ögonform, öronform, öronstorlek, svans "om ej stubb". Och för de oinvigda som tror att svanslösa västgötaspetsar är kuperade tror fel. Rasstandard är allt från kringelsvans till stubb.

– Det är förbjudet att kupera men paras en västgötaspets med svans med en utan så blir det valpar utan svans. Den genen är dominant, förklarar Barbro.

ANNONS