Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 1
Stor potential. Ålgårds kvarn på östra Orust har stor utvecklingspotential. Det menar alla fall Lina Hedberg, projektledare i föreningen Ålgård.

Vill utveckla Ålgårds kvarn på östra Orust

Arbetet med att utveckla Ålgårds kvarn och såg på Orust till ett besöksmål och kulturell mötesplats med verksamhet året runt pågår för fullt. – Den här platsen har en stor utvecklingspotential, säger Lina Hedberg, projektledare för satsningen.

Det har hänt en hel del vid Ålgårds kvarn på östra Orust sedan 2010. Föreningen Ålgård har bildats och Orust kommun har utfört omfattande renoveringar. Det har bland annat handlat om att renovera ett antal byggnader och undanröja risken för ras på grund av att marken för ett par år sedan visade sig vara rejält underminerad.

Bidrag har betalats ut från bland annat Terra et Mare och västra Götalandsregionen i syfte att utveckla området.

– Den förstudie som har gjorts visar att den här platsen har en kulturhistoria som bör lyftas fram, säger Lina Hedberg. En annan slutsats som vi kommit fram till är att det också är viktigt att renovera såg och maskiner i kvarnen för att vi ska kunna släppa in besökare där. Det är också viktigt att få hit flera olika typer av verksamheter. Det räcker inte med att bara ha ett café som håller öppet.

Föreningen Ålgård har ordnat flera olika aktiviteter för att locka besökare till kvarnen och allt fler har fått upp ögonen för den här platsen på Orust. Numera finns det ett café i bostadshuset som brukar ha öppet en gång i månaden.

Det har ordnats flera arrangemang som har med konst och musik att göra. Nyligen ordnades det en musikkväll i ladan som lockade en hel del besökare.

– Vi har också en del saker som händer den närmaste tiden, säger Lina Hedberg.

Den 23 augusti är det åter dags för ekodag. Deltar gör bland annat Bohusläns museum, Utsikten ekoby och Orust kretsloppsakademi. I september arrangeras en slöjd och skördefest.

– Just nu undersöker vi möjligheterna att söka nya EU-bidrag.

Orust kommun köpte kvarnen av en person som heter Ragnar Bergman 1968, kvarnen användes ändra fram till 2002. Det finns uppgifter som pekar på att den här platsen varit viktig på Orust ända sedan 1500-talet.

MEST LÄST