Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/13
ANNONS ▼

Prisökningen på bostäder planar ut

Nu är ytterligare ett hus i mångmiljonklassen till salu i Bohuslän. Denna gång på Hamburgö. – Det finns mycket kapital på marknaden i det här prissegmentet, man blir förvånad, säger mäklaren.

Med ett utropspris på 16 miljoner ligger en strandfastighet på Hamburgö nu ute till försäljning, då ingår både brygga och sjöbod samt ett hus som ligger lite avskild från gräsmattan.

– Man har fått förhandsbesked om skärgårdshus på gräsmattan. Då kan man stycka av huset där uppe och bygga. Det är en av väldigt få tomter som finns, säger Leif Fourong på Svensk Fastighetsförmedling i Grebbestad och Strömstad och den som sköter försäljningen.

Han säger att intresset för huset på Hamburgö är bra och att det redan lagts ett bud på fastigheten.

Det här är inte det enda huset i den prisklassen som ligger ute till försäljning nu, även på Skaftö finns ett hus till salu. Prislappen ligger på 14 miljoner som tidningen tidigare skrivit om. Att det skulle vara mer lukrativt att sälja sådana sommarhus på vintern tror inte Leif Fourong.

– Det är ingen skillnad, vi säljer lika mycket hela året, säger han.

Ungefär fem hus i den här prisklassen läggs ut till försäljning varje år i hans område, men han ser inte att priserna på de exklusiva husen ökat ovanligt mycket de senaste åren.

– De sista tio åren har det varit ganska stabila priser. Priserna stiger mer i det lägre prissegmentet.

När det gäller priser på bostadsrätter så släpptes nyss färsk statistik över Uddevalla. Det är en kommun där både antalet sålda bostadsrätter och priserna på desamma ökar.

Mellan november och januari såldes och köptes 100 bostadsrätter i Uddevalla kommun. Det är fler än någon annan tremånadersperiod på över fem år, det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik som bearbetats av Journalism++ och Nyhetsbyrån Siren.

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Uddevalla kommun var under den perioden 19 360 kronor.

Med i beräkningen finns dock att det mellan december och januari byggdes 17 nya bostadsrätter som drar upp antalet affärer och medelpriset.

I snitt har det sedan 2012 sålts 67 bostadsrätter per tre månader i Uddevalla kommun, enligt statistiken.

Priserna på bostäder har i många år ökat, men nu tycker man se att priserna börjar plana ut, säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på myndigheten Boverket.

– Från och med 2013 började bostadspriserna ta fart. Det skedde i samband med att vi fick ökat tillväxt och sänkta bostadsräntor samtidigt med en ökad befolkningstillväxt. Det vi ser nu och under 2016 är en viss utplaning i prisutvecklingen, en långsammare prisutvecklingstakt, om man utrycker sig generellt.

Anledningen till att priserna börjar plana ut menar han beror på amorteringskravet som infördes första juni förra året.

Även hushållens förväntningar på hur mycket priserna kommer öka har fallit.

– Det finns en försiktighet, hushållens förväntningar på prisutvecklingen har fallit från en hög nivå till måttlig. Det kan bero på att man närmar sig ett tak på hur mycket man kan öka, säger Hans-Åke Palmgren.

När det gäller räntorna varnar han för att de i framtiden kan stiga.

– I dagsläget har vi mycket låga räntor, de är lägre i dag än under finanskrisen. Det gäller att man är medveten och funderar på hur det ser ut för mig med en tredubblad ränta på några års sikt. Det betyder inte att det kommer inträffa, men det är lätt att hamna i känslan att det här är en normalitet, framför allt för de som inte varit ute på marknaden när räntan var högre, säger han.

MEST LÄST