Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

– Vinterdäck är betydligt mjukare än sommardäck. Lågt lufttryck i mjuka däck är en farlig kombination, säger Kent-Owe Johansson.
– Vinterdäck är betydligt mjukare än sommardäck. Lågt lufttryck i mjuka däck är en farlig kombination, säger Kent-Owe Johansson.

Så tar du dig säkrast till skidbacken

När sportlovsveckan drar igång ökar trycket på vägarna markant. Trafikpolisen ger dig sina bästa tips på hur du säkrast tar dig till skidbacken - och hem igen.

Under sportlovsveckan ökar trafiken avsevärt på vägarna. Även om väglaget i Västsverige är gott just nu kan omständigheterna snabbt förändras. Men tvärt emot vad många kanske tror sker färre olyckor när väglaget är som värst. 
– När det är fint väder tänker folk inte på riskerna på samma sätt. Det är lätt att köra på, men när det är snö och halt tar man det försiktigt, säger Kent-Owe Johansson, gruppchef på trafikpolisen.


Även om snön lyser med sin frånvaro ska det nuvarande väglaget inte förväxlas med sommarväglag.
– Det kan vara lite förrädiskt. I kombination med att det blir mer trafik under just den här veckan gör ju riskerna större, säger Kent-Owe Johansson.
Däremot finns fler saker man kan göra för att bildfärden till skidbacken ska bli så säker och smidig som möjligt. En viktig sak att tänka på är hur man packar. 
– Många ställer maten i takboxen, men vid en kraftig inbromsning påverkas bilens egenskaper avsevärt.


Tunga väskor och matkassar bör placeras i bagageutrymmet. Man bör också undvika att ha grejer liggandes löst i baksätet, och ipads och laptopar ska förvaras på säkra platser. 
– Det är vanligt att tekniken sitter i nävarna på barnen, men tvingas man bromsa kan det bli farligt, säger han.
När det är mycket vilt på vägen är det extra viktigt att vara alert. Dessutom är många vägar norrut är inte speciellt breda, vilket innebär att marginalerna blir mindre. Att sitta med telefonen bakom ratten avråder Kent-Owe Johansson starkt från. 
– Den som har svårt att dra gränsen kan sätta en moralisk gräns - ingen telefon under bilkörning. När man åker på skidresor är man ofta flera stycken. Behöver man kolla upp något kan man be de andra passagerarna att hjälpa till. 
Han tipsar om att packa ner en bogseringslina och startkablar om det oförutsedda skulle inträffa. 
– Det är alltid bra att vara förberedd. Se till att ha varma kläder lätt till hands och inte längts ner i packningen, säger han.

Bästa tipsen på vägen
Se över bilen. Kontrollera att lampor fungerar och att däcktrycket är rätt utifrån din bils specifika modell. 
Packa rätt. Placera tunga matkassar i bagageutrymmet. Använd takboxens fastspänningsanordningar och ha ytterkläder nära till hands. 
Åk i god tid. Du behöver inte stressa och kan fokusera på att köra säkert. 
Dra en moralisk gräns. Lägg ifrån dig telefonen när du sitter bakom ratten. 
Håll avstånd och hastighetsbegränsningar. Extra viktigt när väglaget är dåligt. 
Kolla däcktrycket.

MEST LÄST