Saltömordet - som en deckare i verkligheten

Det är nu drygt två och ett halvt år sedan några dykare hittar två paket med kroppsdelar utanför Saltö. En historia om hämnd och ond bråd död börjar rullas upp. Nu står utredningen vid ett vägskäl.

ANNONS
|

2013: Släta hällar och kal Bohusgranit. Yttre vattenholmen, en liten holme några hundra meter från Saltö i Strömstads kommun, ser inte speciellt spännande ut vid en första anblick.

Men för tre sportdykare från Vetlanda sportdykarklubb finns det mycket íntressant att upptäcka under vattnet. Här finns flera lodräta bergväggar rakt ner i djupet och sikten är god. Knappt hundra meter västerut ligger dessutom Kosterrännan, en djuphavsränna som sträcker sig från Väderöarna i söder upp till vattnen norr om Strömstad. Här störtar havsbotten ner till över 200 meter.

Lördagen den 7 september 2013 är dykarna på plats. Målsättningen i dag är att runda Yttre vattenholmen från norrsidan.

ANNONS

Dykarna går ner men får avbryta efter bara en halvminut.– En av dykarna får problem med cyklopet och det tar en stund innan det är fixat, berättar en av dykarna för tidningen.

Dykarna fortsätter ner under vattnet och följer en ås som man tror är kanten på ön.Det är det inte.

Dykarna simmar i själva verket en bra bit utanför ön och förlorar mycket tid.De är till slut tvungna att avbryta dykningen eftersom den avtalade tiden med de som är på land och bevakar dem snart är ute.

Dykarna börjar simma sakta längs åsen och plötsligt får en av dykarna syn på något i ögonvrån, något som skiljer sig från den övriga miljön.När de kommer närmare förstår de att det rör sig om två paket, ett stort och ett mindre. Från paketen går det en rem till en tyngd.

Någonting står inte rätt till. De onda aningarna stegras när dykarna granskar det mindre paketet och ser vad det innehåller.Avkapade benpipor.

Det tar nästan fem timmar innan polisen är på plats vid Saltö och enligt en av dykarna tog inte polisen dem på allvar till en början. Senare menade dåvarande operativa chefen Erik Nord att det tog tid att samverka mellan olika myndigheter, bland annat Kustbevakningen i Strömstad och räddningstjänsten i Kungshamn som bistod med dykare.

ANNONS

Men när väl paketen fiskas upp förstår man vad det handlar om.Ett styckmord.

Läs mer: Styckmord – oftast anhöriga eller kriminella

Sten-Rune Timmersjö på dåvarande länskrim är en av dem som kom tidigt till Saltö.– Det första jag gjorde var att ta kontakt med våra norska kollegor för att fråga om de saknade någon.

Men det gjorde de inte.Polisen inleder snart dykningar för att spåra fler kroppsdelar. Dörrknackningar inleds samtidigt hos boenden i närheten. Är det någon som sett något konstigt i vattnen eller området under sommaren? Snart visar det sig att man får problem eftersom många som bott här under sommaren är fritidshusägare som flyttat hem. Mycket tid läggs på att ringa runt till sommarstugeägarna.

Samtidigt startar också arbetet med att försöka identifiera vem kroppsdelarna tillhör.– Vi fick en lista på flera efterlysta i västregionen, vi hade väl en 5-6 stycken att välja på.

Efter cirka tio dagar har man fått fram identiteten på den avlidna personen. Det visar sig att kroppsdelarna tillhör en 64-årig man från Göteborgsområdet. Mannen har varit försvunnen sedan midsommartid. Bland annat har Missing people gjort sökningar efter honom under sommaren och signalement och efterlysning publicerades på deras Facebooksida.

Mannens historia visar sig vara dramatisk på flera sätt och skvallrar om vad som kan vara motivet bakom styckmordet. Ett ord återkommer i utredningen.Hämnd.

ANNONS

2006: Det är måndag den 3 juli 2006 - drygt sju år innan den styckade kroppen hittas. 64-åringen, vi kallar honom Lasse, har hyrt en svart Audi A3. I baksätet har han ett kulgevär och rikligt med ammunition. Lasse är på väg till Borås. Syftet är att träffa sin fru som jobbar där. Men Lasse mår inte bra. Hemma i villan har han lämnat ett avskedsbrev. Hans hustru har nämligen lämnat honom och ansökt om skilsmässa några dagar tidigare. Hon har flyttat ut och fått hyra en lägenhet av en väninna. Hon vill inte prata med sin man längre och har ändrat sitt mobilnummer.

Lasse bär keps och sitter och väntar utanför hustruns arbetsplats. Han brukar inte bära keps men säger själv i förhör att det var skönt eftersom det var en varm dag. Plötsligt ser han hur hustrun kör iväg tillsammans med en kollega. Lasse följer efter. Men han tappar bort henne och först när han kommer ut på motorvägen till Göteborg ser han henne igen. Färden går vidare mot Göteborg. Han tappar bort hustrun igen när de kommer in i staden men får snart syn på henne igen. Hustrun kör upp mot Johanneberg.

Hon kör in på en parkering och stannar bilen. Lasse stannar bakom henne. Han tar fram geväret ur ett fodral och laddar det med fem patroner. Han går ur bilen mot sin hustrus bil.

ANNONS

I handen har han det skarpladdade geväret.

2013: Flera dykningar pågår veckorna efter att paketen hittats vid Saltö. Polisen lägger samtidigt ut en bild på flera fiskedrag som ska ha suttit på paketen. Men några tips om dem får man inte. Likhundar används vid platsen och vid flera tillfällen gör de markeringar i vattnen. Första prioritet är att hitta fler kroppsdelar. Men trots dykningar i flera omgångar, bland annat med obemannade dykfarkoster, hittas inga fler kroppsdelar.

Däremot görs andra intressanta fynd nära området där paketen hittas. Bland annat en matta från offrets hem.

Marinbiologer menar att paketen inte kan ha legat i vattnet mer än en månad.Paketen hittades på 14 meters djup men kunde likaväl hamnat i den bråddjupa Kosterrännan och i så fall hade kvarlevorna förmodligen aldrig återfunnits.

Ett 20-tal poliser arbetar på heltid med fallet. Samtidigt som man dyker vid Saltö spärras också 64-åringens hem utanför Göteborg av och undersöks. Här görs kanske de mest intressanta fynden i utredningen då man hittar spår av blod från offret. Blod som från början inte var synligt men som ska ha varit utstruket på en plats i huset. Blodbildsanalyserna tyder på att 64-åringen utsatts för kraftigt våld i hemmet. Polisens tekniska undersökning visar på svepande rörelser på och omkring platsen i huset. Något som kammaråklagare Viktoria Karlsson menar tyder på att det skett en omfattande tvättaktivitet i huset. Man tror att 64-åringen någon gång under sommaren attackerats i sitt hem.

ANNONS

26 juni sätts som ett datum när detta tidigast kan ha skett.

2006: Lasse går mot sin hustrus bil. Han säger senare i förhör att han bara vill prata med henne. Han säger sig gråta hela tiden.

Ett skott avlossas genom förarrutan och träffar hustrun i axeln. Hon tar sig ur bilen och nu står Lasse bara några meter från henne.Han skjuter ännu ett skott.

Hustrun träffas i bröstet och faller ihop. Flera vittnen ser dramat. Man ser också hur mannen vänder på geväret och skjuter sig själv.

Hustrun överlever inte utan dör till följd av skotten. Däremot överlever Lasse sitt självmordsförsök och åtalas senare för mord.

I tingsrätten framställer Lasse skjutningen som oavsiktlig och att han bara ville skjuta sönder rutan för att prata med sin fru. Han säger i förhör att han skjuter båda skotten genom att titta i kikarsiktet och på det viset inte uppmärksammat att hon kommit ur bilen. Något som inte stämmer med vittnesuppgifterna där man ser honom stå med geväret i midjehöjd.

Både tingsrätt och senare hovrätt ser skjutningen som ett planerat dåd där Lasse haft som avsikt att döda sin hustru. Lasse döms i båda instanserna för mord till tio års fängelse. Hovrätten är oenig när det gäller påföljden där en av hovrättsledamöterna hellre vill se livstids fängelse eftersom han inte ser några förmildrande omständigheter i fallet.

ANNONS

Men Lasse döms till tio års fängelse den 4 april 2007 och släpps den 7 mars 2013, sex år senare.Fyra månader senare försvinner han.

2013: Lasse anmäls försvunnen den 23 juli 2013. Över en månad sedan han sist sågs i livet. I samband med att han anmäls försvunnen kommer uppgifter om att hans hus var larmat och låst och att även hans tv stod på i det tomma huset. Några tecken på inbrott har man inte hittat.

I augusti görs filminspelningar i mannens hus i samband med att Missing people försöker spåra Lasse. Detta sker flera veckor innan hans kvarlevor hittas utanför Saltö. När SVT senare publicerar filmen blir polisen intresserad av materialet eftersom det visar huset flera veckor innan polisens undersökningar börjar. Men SVT vägrar lämna ifrån sig materialet. Åklagare Viktoria Karlsson skickar in en begäran till tingsrätten om att få det utlämnat. Polisen får senare tillgång till en del av materialet, men ingenting som ger något nytt i utredningen.

Utredningen verkar gå på tomgång under vintern 2013, bland annat kan få dykningar göras på grund av det dåliga och stormiga vädret. Men i januari 2014 sker plötsligt ett genombrott.Två män grips för mordet.

Läs mer: Saltöutredningen kanske läggs ned

ANNONS

2014: Häktningsförhandlingen den 30 januari vid Uddevalla tingsrätt blir välbevakad av pressen. Det framgår att en av männen, då 38 år, är en nära släkting till offret och hans mördade hustru, medan den andra mannen är en 39-årig bekant till honom. Trots att båda förnekar brott beslutar tingsrätten att häkta dem på sannolika skäl misstänkta för mordet. 38-åringen förhördes redan 2006 i samband med att Lasse åtalades för mordet på hustrun. Då beskriver han Lasse som emotionellt handikappad och kontrollerande.

Männen är mycket förtegna under förhören och säger i princip ingenting. Uppgifter finns om att en av dem till och med håller upp en skylt med texten "inga kommentarer" vid varje fråga.

Polisen beslagtar flera datorer och hårddiskar från männen. Eftersom mycket av informationen är krypterad och de misstänkta vägrar lämna ut lösenordet skickas materialet till Statens kriminaltekniska laboratoriet. Uppgifter om att männen ska ha inhandlat stenkistor dyker upp. En stenkista är en stenfylld timrad låda som bland annat kan anläggas på botten, exempelvis som stöd för mindre broar.

Det kommer in nya tips ute vid Saltö. En norsk fiskare gör iakttagelser i området som gör att polisen beställer hjälp från Kustbevakningens dykare. Nu hittas fler fynd på botten inte långt från området där kroppsdelarna hittades. Fynden kan ha med mordet att göra, sade Thord Haraldsson då.

ANNONS

Men trots nya fynd och tips kommer nästa överraskning: De två männen släpps.

– De svarar inte på de mest elementära frågorna och det får ses som anmärkningsvärt då det handlar om mord på en nära anhörig, säger Thord Haraldsson till tidningen i slutet av mars i samband med att åklagaren beslutar att männen ska släppas från häktet.

En av orsakerna är att man har svårt att fastställa ett datum för åtal eftersom man saknar delar av kroppen.

Flera dykningar har gjorts i området under hela 2014. Men efter det har utredningen prioriterats ner, inte minst på grund av andra stora brottshändelser i Bohuslän.

Nu står utredningen vid ett vägskäl och inom en snar framtid kommer det att beslutas om utredningen ska läggas ner hos åklagaren eller inte.

ANNONS