I vårt området kan man fiska i både insjöar och i havet.
I vårt området kan man fiska i både insjöar och i havet. Bild: HASSE HOLMBERG

Här fångar du den finaste fisken

Lax eller abborre, makrill eller torsk. I vårt område går det att fånga många olika sorters fiskar, både i söt- och saltvatten.

ANNONS
|
Fiske innebär avkoppling och kanske en lite mat att lägga på grillen.
Fiske innebär avkoppling och kanske en lite mat att lägga på grillen. Bild: TT

Lilla Edet

Lilla Edet är berömt för sitt laxfiske söder om ortens kraftstation. Men älven är lång och arter som havsöring, gädda, abborre, gös och lake lever också där. Kommunen har också flera insjöar, några exempel är: Bodasjön, Stora Gunnarsvattnet och Öresjö.

Mellerud

En klassiker i Mellerud är trollingfiske efter lax på Vänern. Det finns möjlighet att boka heldagsturer på sjön tillsammans med proffs. Vår och höst är bästa tiden men sommaren kan fungera. På Kroppefjäll går det att uppleva vacker natur och fiske i och runt elva små sjöar.

Vänersborg

Också från Vänersborg trollar man efter lax i Vänern, men det går även att få gädda, öring och en mängd andra arter på kroken. Möjligheter att åka med experter ut på sjön finns. Också i Göta älvs norra del prövar många fiskelyckan. På Hunneberg finns tio insjöar och på Halleberg ligger Hallsjön.

ANNONS

Trollhättan

Göta älv är given för fiskaren. I norra delen finns gädda, abborre och insjööring, i den södra kan man även få lake och olika arter av karp. Under sensommar och höst finns chansen på lax och havsöring i Flottbergsströmmen. Även vid Hojums och Olidans kraftstationer finns det lax. När det gäller insjöar kan Liperedssjön och Öresjö nämnas.

Uddevalla

På Herrestadsfjället ligger småsjöarna utspridda i skogen och här finns bland annat abborre, gädda, regnbåge och öring. Men det finns fiskevatten även på andra ställen. Bjursjön och nedre delen av Bäveån är lättillgängliga. På Bredfjället finns bland annat Stora och Lilla Skarsjön och Lidvattnet. Och går förstås Byfjorden ända in till Uddevalla.

Munkedal

Huvudattraktionen i Munkedal är Örekilsälvens laxfiske. Vattendraget rinner ut i Gullmarsfjorden där möjligheterna att dra upp makrill är goda.

Färgelanda

Väg 172 går över sundet som kopplar samman Östersjön och Ellenösjön som är kända för sitt gösfiske. I Ragerudsjön norr om Högsäter finns bland annat löja, abborre och gädda.

Tanum

Från Grebbestad kan man åka på charterturer ut på Skagerack i jakt på makrill, torsk och kolja. För den som föredrar insjön är Norra och Södra Bullaresjöarna ett alternativ.

ANNONS

Lysekil

I Lysekil är det främst havsfiske som gäller. Havsörings, makrill och torsk, men många andra sorter finns i vattnen. Det finns möjligheter att åka ut med turbåtar.

Orust

Runt Sveriges fjärde största ö finns det förstås gott om platser att fiska på. Vill man fånga havsöring från land kan man testa vid Morlanda, Ängs kiles stränder eller Slussekilen. Organiserade fisketurer efter makrill, torsk och sej finns också.

Strömstad

I Strömstad är det till stor del fiske i havet som gäller. Havsöring, makrill och torsk är de vanligaste arterna. Fisketurer finns. För den som föredrar sötvatten är det möjligt att fånga abborre, gädda och öring i Strömsån och delar av Strömsvattnet.

Fotnot: I många fiskevatten krävs fiskekort och det finns också andra regler som måste följas. Kolla alltid vad som gäller.

ANNONS