Hamburgsund. Familjen Wingårdh i Hamburgsund satsade på solceller för ett år sedan. Det har de inte ångrat. Elbilen är ett ytterligare komplement i miljösatsningen.
Hamburgsund. Familjen Wingårdh i Hamburgsund satsade på solceller för ett år sedan. Det har de inte ångrat. Elbilen är ett ytterligare komplement i miljösatsningen.

Solcellssafari lockade storpublik i Tanum

Solenergi är ett hett ämne i de flesta kommuner - så när man får chans att gå på solcellssafari, träffa villaägare och se hur de har lyckats blir det stor uppslutning.

ANNONS
|

Familjen Wingårdh i Hamburgsund byggde sitt hus för 15 år sedan. Redan då var de inne på solceller. Tekniken fanns med det var för dyrt. Sedan dess har man gått och värkt på idén. För ett år sedan slog de till.

– Det var en arbetskamrat med hus på Bohuskusten som var drivande. Han hade bestämt sig och vi hängde på, berättar Cecilia Wingårdh.

Och de har inte ångrat sig en sekund. Fast det blir en del el som går åt.

– Elbilen som vi leasade i samma veva gör att vi gör av med mer el än tidigare. Å andra sidan får man tänka på miljön.

ANNONS

Roger Stenström, energi​- och klimatrådgivare, som leder solcellssafari-turerna. Tanken är att visa en privatvilla med solceller i varje kommun. Hittills har man varit i Uddevalla, Lysekil, Munkedal och i snitt haft med 20 personer.

– Ämnet är jätte hett. Folk är intresserade och det finns en mängd förutfattade meningar; att man måste betala skatt på den energi man säljer och att det inte lönar sig, berättar Roger Stenström. Men man måste se det som ett komplement - Inte som en helhetslösning.

En normal villa som värms med till exempel bergvärme gör av med 12 000 kilowattimmar per år. En villa med en solcellsanläggning producerar 5-6 000 kilowattimmar per år. Problemet är att produktionen är ojämn. Soliga dagar när villaägarna producerar mer än de gör av går solenergin automatiskt ut på elnätet och man får betalt efter spotmarknadspris plus 60 öre/levererad kWh i skattereduktion.

Enligt experterna går investeringen jämt upp efter 12, 13 år. Och det finns investeringsbidrag att få 20 procent för privatpersoner.

– Vi brukar uppmana folk att söka bidrag så fort de börjar bygga. Att sätta upp sig på kö för det tar tid.

ANNONS