"Huset går upp med en väldans hastighet. Vi räknar med att ha tätt hus, som vi säger inom byggbranschen, inom en till två veckor", säger Fritjof Ahlstedt.
"Huset går upp med en väldans hastighet. Vi räknar med att ha tätt hus, som vi säger inom byggbranschen, inom en till två veckor", säger Fritjof Ahlstedt. Bild: Niclas Jonasson

Nybygge med influenser från 1909

Innan semestertider ska det vara klart för inflyttning. Bygget av lägenheter och en lokal i gamla Folkets hus i Hunnebostrand börjar ta nygammal form.

ANNONS

1909 såg gamla Folkets hus i Hunnebostrand dagens ljus. 2019, 110 år senare, tar ett nybygge form på samma plats, med tydliga influenser av den gamla byggnaden.

– Vi har lånat en del utseendemässiga detaljer från gamla Folkets hus, som liggande panel och brutet tak, säger Fritjof Ahlstedt på Stranehus som äger fastigheten.

Nio hyreslägenheter ska byggnaden innehålla när den står klar till sommaren. Lagom till semestertider ska det vara färdigt för inflyttning.

– Det har ju varit kommunens önskan att det ska skapas hyresrätter och det är en utmaning att göra det med ett hus som gamla Folkets hus, säger Ahlstedt.

ANNONS

Ville göra något bra med torget

Förutom lägenheterna hoppas Ahlstedt att nybygget ska bidra till att göra Hunnebostrands torg mer levande. Därför finns också en affärslokal i huset, med ingång mot torget.

– Fastighetsägaren som vi köpte huset av ville att vi skulle göra något bra med torget i Hunnebostrand. Det är en ganska mörk och livlös plats och har varit det i väldigt många år, säger Ahlstedt och fortsätter:

– Det fanns en marknad på helgerna förr, det stod en korvkiosk. Det hände grejer. Det vill vi verkligen liva upp. Därför har vi lokalen som man når från torget, för att det ska fortsätta vara Folket hus, att man kan gå in i byggnaden. Vi vill hitta någon som vill komma och driva verksamhet året runt. Det i sig gör att det ska bli lite mer liv.

Dessutom har kommunen förbundit sig till att göra torget mer tilltalande. Nya räcken och belysningar ska sättas upp, enligt Fritjof Ahlstedt. Det är också tal om ett konstverk.

– Det ska bli en mer naturlig plats att mötas på. Som det var förr.

ANNONS