Åke och Elsy blir en väg

På ålderns höst kan man göra en himla massa saker. Men få kan göra som Åke och Elsy på Malmön. De ska nämligen få en väg uppkallad efter sig.

ANNONS
|

På Malmön finns en liten väg i närheten av Skuthamnsvägen, som inte har något namn. Men nu har grannar skickat in förslag till Sotenäs kommun där man vill uppkalla vägen efter paret som var först med att bygga där.

Åke och hans Elsy bor fortfarande kvar. Infarten kallades från början för ”Åkes väg”. Till saken hör att vägen både sprängdes och byggdes av ingen mindre än Åke själv.

Och när förslaget kom att döpa vägen till Åkes väg, var alla ense om att namnet var perfekt.

Men Annica Erlandsson (S) i utbildningsnämndens arbetsutskott, undrade varför inte Åkes fru Elsy också kunde vara med, ur ett jämställdhetsperspektiv.

ANNONS

– Jag tyckte att det var tråkigt att bara ge namnet efter Åke, de har ju bott där lika länge båda två, säger Annica Erlandsson.

– Hon hjälpte säkert till, även om hon inte tog första spadtaget.

Därför har nu utbildningsnämnden antagit namnet Åke och Elsys väg.

– Alla var eniga, säger Annica Erlandsson.

Innan det blir officiellt måste även kommunstyrelsen fatta samma beslut.

Det är utbildningsnämnden som har ansvaret för att namnge vägar i kommunen. Enligt Annica Erlandsson är det viktigaste en lokal anknytning samt är särskiljande så att räddningstjänsten enkelt kan hitta dit.

Av alla vägnamn Annica Erlandsson har beslutat om är hon mest nöjd över detta.

– Jag tyckte det var riktigt gulligt. Och hoppas att de känner att de satt ett avtryck i historien.

ANNONS