Inspirationskälla. Även om det till stor del är människor som ger Anders Berggren inspiration till skrivandet finns naturen alltid där som en välbehövlig oas när kreativiteten behöver sig en skjuts framåt.
Inspirationskälla. Även om det till stor del är människor som ger Anders Berggren inspiration till skrivandet finns naturen alltid där som en välbehövlig oas när kreativiteten behöver sig en skjuts framåt.

Anders vill ta läsaren utanför ramarna

Han har haft existentiella samtal med Per Oscarsson, jobbat på över 40 arbetsplatser och alltid intresserat sig för astronomi. Nu har Kungshamnsbon Anders Berggren släppt första boken i en serie. Men hur allt slutar vet han inte. – Det är lika spännande varje gång jag sätter mig och skriver, säger han.

ANNONS
|

Familjen Helmersson bor i Lysekil i en till synes lugn tillvaro. Plötsligt sugs de in i ett mystiskt äventyr som tar dem till Egypten, Nevadaöknen och slutligen till vulkanen Teide på Teneriffa. Under resans gång inser familjen att de tillhör en skara människor som valts ut för att sprida en djupare insikt om livet och världen.

Anders Berggrens debutroman Förändringen har starka inslag av science fiction, och speglar sig mycket i hans egna tankar och funderingar. Boken är den första i en serie om fem, men handlingen i de kommande delarna kan han inte avslöja något om. Han vet inte själv.

ANNONS

– Jag vet inte vart det bär när jag skriver, det bara kommer till mig. Det är lika spännande varje gång jag sätter mig. Det är som att jag håller i pennan, men någon annan styr den. Jag vill ta med läsaren på en inre och yttre resa som går utanför gällande ramar.

– Genom åren har jag samlat på mig mängder med anteckningar. Oftast är det tankar eller formuleringar som dyker upp. Jag kan vakna mitt i natten eller tvingas stanna bilen för att anteckna.

Själv vill han beskriva sig som en fritänkare, och han tycker att vi idag är alldeles för styrda av normer och förväntningar att vi till slut glömmer av att vara oss själva.

– Vi föds som original men de flesta av oss dör som kopior eftersom vi är så bundna vid hur vi ska tänka, vad vi ska göra, hur vi ska klä oss och så vidare. Jag skulle önska ett större fritänkande bland människor. Alla är unika, och det är synd om det suddas ut.

Det är svårt att inte bli fascinerad och inspirerad av Anders Berggren när han svävar ut i tankar kring livet, världen och kosmos. Det började egentligen redan som elvaåring då han började intressera sig för astronomi.

ANNONS

– I skolan läste jag alltid upp mina uppsatser, och läraren sa att jag skulle bli science fiction-författare. Redan då vågade jag ifrågasätta. Jag har alltid varit spontan och impulsiv, och det är svårt att styra mig. Fast på senare år har jag lugnat ner mig.

Att Anders vid det här laget har haft samma jobb i nio år är inte minst ett bevis på det. Under åren har han varit på drygt 40 olika arbetsplatser och oftast haft två eller tre jobb samtidigt. Det kanske mest uppseendeväckande var som inspelningsassistent på SVT:s teaterredaktion när han var i 20-årsåldern.

– Jag hade mycket tid med skådespelarna, och det blev till exempel en hel del existentiella diskussioner med Per Oscarsson. Han var en intressant man att prata med.

Per Oscarsson är förresten den som har gett namn åt pappan i familjen Helmersson.

– Inga av personerna figurerar i verkligheten, men alla namn är tagna från personer jag har träffat eller som stått mig nära.

Ålder: 57.

Bor: Kungshamn. Kommer ursprungligen från Älgarås i Västergötland.

Familj: Hustrun Jeanette och fyra barn, varav två bor kvar hemma.

Jobbar: Som assistent och god man på Sotenäs kommun.

Aktuell: Med romanen Förändringen. I pipeline ligger uppföljarna Jakten efter verkligheten, Jakten på sanningen, Allt kosmiskt vetande och Bortom allt kosmiskt vetande.

ANNONS