Stänger. Asylboendet på Solviks camping i Sotenäs stänger ocg 193 boende måste flytta.
Stänger. Asylboendet på Solviks camping i Sotenäs stänger ocg 193 boende måste flytta.

Asylboendet på Solviks camping stängs – 193 måste flytta

193 personer berörs när samtliga asylsökande måste flytta från Solviks camping under de närmsta veckorna. Bra, tycker kommunalrådet Mats Abrahamsson – men han ogillar Migrationsverkets "pingpongbeslut".

ANNONS
|

I och med det minskade antalet flyktingar som söker sig till Sverige, har Migrationsverket fått en överkapacitet på sina asylboenden.

Totalt kommer därförcirka 11 000 platser att försvinna– däribland de cirka 200 som finns på Solviks camping vid Väjern i Sotenäs kommun.

I dagsläget bor 193 personer i stugor på campingen– och numåste samtligaflytta.

Flytten från Solvik ska enligt Migrationsverket ske mellan veckorna 30 och 35, vilket innebär från och med nu och den här veckan, till och med den 4 september.

Deasylsökande kommer inte att erbjudas annat boende i Sotenäs kommun, enligt Migrationsverket.

–I och för sig så tycker jag det är bra att Solvik stängs som asylboende, för vi behöver våra campingplatser för besöksnäringen, kommenterar Sotenäs kommunalrådMats Abrahamsson(M).

ANNONS

–Sen är det bekymmersamt att det är så mycket pingpongbeslut när det gäller migrationen. För kommunen har skyldighet att bedriva undervisning och vi har anställt folk för att klara det. Den delen tycker jag är väldigt olycklig, att man ändrar sig så fort.

Bland de boende på Solviks camping finns ett stort antal barnfamiljer, och därför många barn som går i skolan i kommunen.

När alla asylsökande nu måste flytta från kommunen kommer barnen även att behöva byta skola.

–Såär det ju naturligtvis, men som sagt såkan vi inte påverka det, säger Mats Abrahamsson.

För att utreda hur stängningen påverkar kommunen har ekonomichefen fått i uppdrag att tillsammans med andra berörda chefer ta fram en konsekvensbeskrivning, berättar Mats Abramsson.

Och hur blir det med statsbidragen som kommunen får för att hantera migrationen?

–Det vet vi inte heller. Att planera en kommunalekonomi med månadsekonomi, som det känns i det här landet just nu, det är väldigt osäkert, säger Mats Abrahmsson.

ANNONS