Under ytan. Det årliga Miljödyket på Smögen dog ut för ett antal år sedan, men nu uppstår det igen.
Under ytan. Det årliga Miljödyket på Smögen dog ut för ett antal år sedan, men nu uppstår det igen.

Dykare lyfter skrot på Fiskarens marknad

Dykning efter skrot för den miljömedvetna, krabbfiske för de små, en räkmacka för den hungrige. Premiären av Fiskarens marknad rymmer något för alla.

ANNONS
|

Med 25-årsjubileum av VM i makrillfiske i Fjällbacka och 10-årsjubileum för strandpromenaden i Uddevalla råder det ingen brist på större evenemang i Bohuslän på lördag.

Men det avskräcker inte uppstickaren Fiskarens marknad på Smögen. Bakom satsningen, som är tänkt bli ett återkommande inslag, står Smögens fiskauktion tillsammans med grossisterna på ön.

En av arrangörerna är Katarina Olofsson på Göstas fisk.

– Det är med havet och fisket i fokus på alla vis. Lite barntävlingar, krabbfiske och skattjakt. Fiskdamm ska vi naturligtvis ha, säger hon.

För den som vill få en inblick i hur livet som yrkesfiskare kan se ut kommer flera kommer ett par båtar att ligga i hamn, där besökare är välkomna ombord, berättar Katarina Olofsson. Det kommer även att bjudas på en traditionell fiskeauktion, där man få vinka och blinka för att ropa hem det man vill ha.

ANNONS

Men programmet rymmer inte bara lek, utan också allvar. Fiskareföreningen Norden kommer vara på plats och informera om selektiva fiskeredskap, och Smögen dyk genomför Miljödyket, där skräp och skrot plockas upp från havsbotten och läggs upp på kajen för allmän beskådan.

Om den marina nedskräpningen inte får en att tappa aptiten, kan man antingen besöka någon av de många restaurangerna på ön, eller det gemensamma serveringstältet.

– Och så kommer det att vara en räkskalningstävling. Där kommer vi att utse en räkdrottning respektive en räkkung, informerar Katarina Olofsson.

– Det är en trevlig familjedag, där alla kan vara med. Vi vill lyfta fram havets goda, säger hon.

ANNONS