Dyrt att utveckla vågkraftspark

Kostnaderna för löner, konsulter, material och resor har blivit betydligt högre än planerat för Seabaseds satsning på vågkraftspark. Men vad pengarna använts till är inte offentligt.

ANNONS
|

– Den kommentar jag kan ge är att en del saker har fungerat bra och att andra saker inte fungerat som det var tänkt. Det är helt normalt vid den här typen av projekt, säger Oivind Magnussen, vd på Seabased.

I slutet av januari lämnade Seabased in en rapport till Energimyndigheten där projektets kostnader redovisas. Flera delar har blivit betydligt dyrare än den budget som togs fram när projektet inleddes för några år sedan.

Kostnaderna för löner har hamnat betydligt över budgeten på grund av kraftiga förseningar och att mer personal än planerat har anställts. En anledning till detta var ett beslut att tillverka flera egna komponenter som köptes in i projektets inledande skede.

ANNONS

Det har också varit problem att rekrytera personal vilket i sin tur lett till fram att fler externa konsulter har anlitats under projektets gång.

Kostnaden för olika typer av material ligger också långt över budget, enligt Seabased. En anledning är beslutet att byta till en ny typ av magneter under projektets gång.

Tillverkningen av magneter av det metalliska grundämnet neodymium visade sig medföra stora miljöproblem i form av utsläpp av tungmetaller och radioaktivitet. Dessutom ökade priset på den här typen av supermagnet med flera hundra procent mellan 2010 och 2012.

I stället valdes ferrit-magneter. Den här förändringen och en ny konstruktion av generatorn försenade projektet rejält och orsakade kraftiga merkostnader.

Det har också blivit betydligt dyrare än väntat att placera ut vågkraftverken ute till havs och det tuffa vädret har orsakat stora problem. Kostnaderna för resor har också blivit betydligt högre jämfört med budget.

I nuläget har projektet kostat 204 miljoner. Energimyndigheten har betalat ut 91 miljoner i projektet och Fortum har hittills betalat 113 miljoner i satsningen på en vågkraftpark. Det är högst oklart om några mer pengar betalas ut till projektet och vad pengarna använts till hittills är ännu inte offentligt.

– Det är först när projektet är klart som det ska lämnas in en slutredovisning som visar hur pengarna har använts, säger Maria Olsson, som utsetts till Energimyndighetens handläggare när det gäller vågkraftsatsningen utanför Smögen.

ANNONS

Slutredovisning ska ske i början av 2020.

Det finns 47 beviljade miljoner kvar hos Energimyndigheten att betala ut i det här projektet.

– För tillfället är det inte bestämt vad som kommer hända med de resterande miljonerna som inte har betalats ut, säger Maria Olsson. Vi väntar att det kommer en förfrågan från Seabased om detta.

Oivind Magnussen vill i nuläget inte svara på om det kommer att lämnas in en ändrad ansökan om att få slutföra projektet på annat sätt, om projektet med en vågkraftspark utanför Smögen ska avslutas eller om det blir en fortsatt satsning på en vågkraftspark på annan plats.

I nuläget är det Fortum som har ansvaret för driften av vågkraftsparken utanför Smögen. Den finska energijätten äger också de cirka 40 bojarna på Seabaseds fabriksområde i Lysekil.

– Vi håller som bäst på med att utvärderar vilka olika alternativ som finns och kan tyvärr inte i detta skede av processen spekulera var vi eventuellt landar med de olika alternativen, säger Sebastian Johansen på Fortums kontor i Finland.

Fakta

Tre mål som skulle uppfyllas bär satsningen på en vågkraftpark inleddes, nämligen att starta en fullskalig serieproduktion av vågkraftverk, utveckla metoder för att koppla samman vågkraftsystem ute till havs och drift och styrning och underhåll av en fullskalig anläggning. Seabased hävdar i lägesrapporten att de två första målen uppnåtts. Projektet har brottats med stora problem och förseningar sedan starten. En ny konstruktion av bojar har tagits fram efter att de första slitit sig under en kraftig storm. I slutet av februari var inget vågkraftverk i drift.

ANNONS