Efter regnkaoset: "Jag trodde att det var en bomb"

Vattnet forsade som aldrig förr. Källare i hus och golv i lägenheter skadades. På mindre än ett dygn kom 113 millimeter regn på Malmön. Dagen efter var det strålande sol. Bohusläningen var där för att pejla stämningen efter kaoset.

ANNONS
|

Solveig Palmér var ensam hemma i lägenheten i Centrumhuset på Strandvägennär hon hörde hur det först lät som att det bubblade i badrummet.

– Plötsligt small det till och jag trodde att det var en bomb. Så öppnade jag dörren och det bara forsade ut vatten. Det stod som en kaskad från golvet i duschen. Det var hemskt, säger hon.

Sotenäsbostäder äger fastigheten och det finns 21 lägenheter där avsedda främst för öns äldre invånare.

– Sicket regn. Det slog på rutorna så jag trodde att de skulle gå sönder, säger Solveig.

Snart kryllade det av folk från kommunen som jobbade tillsammans med hyresgästerna för att sopa och pumpa ut vatten från lägenheterna.

ANNONS

På lördagen ligger det fullt av mattor på sittbänkar i solen ochhänger på altanräcken för att torka.

Det råder ett lugn efter stormen men efterdyningarna kan blikännbara för fastighetsägare och försäkringsbolag.

– Man kommer bli tvungen att bryta upp golven eftersom det kommit in vatten.Tråkigt att det har blivit så här. Jag tror att det blir dyrt att göra i ordning lägenheterna, säger John Erik Palmér som också befarar att det blir stökigt för de boende när arbetet ska göras och frågar sig vart alla möbler ska förvaras under tiden.

– Det var kalabalik här med alla som sopade och pumpade vatten för fullt. Mona var fantastisk som kokade kaffe och bjöd till alla som var här och hjälpte till, säger Anette Johansen.

Mona heter Månsson i efternamn och drabbades inte själv men däremot blev hennes brors lägenhet översvämmad.

– Jag var inte hemma precis när det hände utan hade åkt till Kungshamn innan det värsta började. På vägen tillbaka var det översvämning på vägen och Örns camping var som en enda stor damm. Folk gick och vadade med vatten upp till knäna.

Hon hade tur som kom med färjan till ön för senare på eftermiddagen fick den stopp under någon timmes tid.

ANNONS

I bilkön fastnade många andra, bland annat en brandbil som var på väg för att stötta upp på Malmön.

– När färjan inte gick så fick den bilen vända och åka ut på andra larm i kommunen, säger styrkeledaren André Vajking som också berättar om underminerade och bortspolade vägar.

Räddningstjänsten lämnade Malmön ungefär vid midnatt efter en mycket intensiv fredag. Bedömningen var att ett 100-tal fastigheter var drabbade. På lördagen åkte man bara tillbaka för att hämta en del kvarlämnadesaker och prata med folk.

– Runt 40 fastigheter har länspumpats på Malmön, 20 i Kungshamn och 20 i Hunnebostrand. Sedan drabbades många andra också, säger insatsledaren Jimmy Göransson.

Anders Netshagen bor på ön och har egen väderstation. Han berättar att det totalt kom 113,6 millimeter regn fram till klockan 18 på fredagen. Mitt på dagen kom det 35 millimeter bara på en timme och en kvart.

– Juni har varit extremt i år med totalt 170 millimeter regn. Under 2016 hade vi inte en enda dag med över 20 millimeter, säger han.

ANNONS