Få höjer biljettpriset trots en höjd moms

En av de stora förändringarna i år är att momsen för bioföreställningar höjs från 6 procent till 25 procent. Det innebär i sin tur att biljettpriserna blir högre, men hur många biografer drabbas av detta?

ANNONS
|

För Biostaden i Uddevalla, som ingår i Svenska biokedjan, kommer höjningen bidra till ökade kostnader. Men man har som mål att biobesökarna inte ska drabbas av detta.

– Vi kommer därför inte att höja biljettpriserna utan i stället lösa kostnaderna på egen hand, säger Suzanna Renhuldt, marknadschef på Svenska bio.

Några som inte heller kommer att påverkas av höjningen, eftersom de inte är momspliktiga, är de biografer som drivs av föreningar och utan vinstintresse. På kulturhuset hav och land, i Hunnebostrand, kommer man att ha kvar samma biljettpriser som man tidigare haft. Detta meddelar verksamhetschefen Conny Sjöström.

– Men även om momshöjningen kommer att ha en mindre påverkan för oss tycker jag att det är märkligt att man inte höjer generellt. Operan kommer inte påverkas av höjningen men bion gör det? frågar han sig och Suzanna Renhuldt håller med.

ANNONS

– Vi har väldigt liten förståelse över att man skiljer på kultur och kultur.

Bion i Hunnebostrand tillhör den Svenska biografkedjan Folkets hus och parker, precis som Lysekils Folkets hus gör. Inte heller den biografen kommer att höja sina biljettpriser efter momshöjningen.

Några som däremot kommer att påverkas är Skaftö Folkets hus, som drivs som en ekonomisk förening med Skatteverkets särskilda status som folkets-hus-förening. Enligt föreståndaren Agnetha Göthesson kommer man att se över höjningen och det är oklart när den kommer att bli av.

– Men vi har legat lågt i biljettpriser tidigare och detta kompenserar upp det, säger hon.

Att höjningen kommer att ha någon påverkan för landsbygden tror hon inte eftersom det handlar om en mindre höjning.

– Kan vi erbjuda nya och aktuella filmer tror jag att folk fortsätter gå på bio hos oss.

Centrumbion i Högsäter drivs av Högsäters bygdegårdsförening. Här visar man en till två filmer i veckan och det är en helt ideell verksamhet. Enligt Bror Karlsson, som är bioföreståndare, kommer de inte att höja biljettpriserna under året.

– I dagsläget påverkas vi inte, men i förlängningen kan vi komma att bli drabbade. Om färre går på bio i de stora städerna på grund av höjningen kommer folk att tappa intresset och då glöms vi bort, säger han.

ANNONS

ANNONS