Sjöbodar regleras. I policyn fins det tydliga instruktioner i vilka färger en sjöbod får ha, hur stor yta som får vara fönster och att man inte får sätta upp ett staket eller plan runt boden.
Sjöbodar regleras. I policyn fins det tydliga instruktioner i vilka färger en sjöbod får ha, hur stor yta som får vara fönster och att man inte får sätta upp ett staket eller plan runt boden.

Får rätt till starkare kontroll av sjöbodar

Efter flera års arbete är sjöbodspolicyn och regler för sjöbodskön redo att klubbas i kommunfullmäktige. Om det går igenom får kommunen rätt till hårdare kontroller av sjöbodar.

ANNONS
|

Policyn ska vara ett regelverk för kommunens tjänstemän att luta sig tillbaka på när det hettar till i sjöbodsfrågor. Den har diskuterats friskt de senaste åren men är nu äntligen redo att gå igenom efter flera samråd. Kommunen menar att det huvudsakliga syftet är ge en bättre förståelse till problematiken kring att sjöbodar inte får användas för någon form av boende.

Två typer av sjönära boende definieras i policyn, sjöbodar och sjönära byggnader. Till den senare kommer det att finnas möjlighet att ansluta vatten och avlopp - om verksamheten så kräver det.

Men för att få ett arrende för den typen ska arrendatorn årligen rapportera sin verksamhet till kommunen i form av att verksamhet drivs, vilken omsättning den genererar och antalet anställda.

ANNONS

– Vi har anställt en på miljö- och byggenheten som ska utföra kontroller och vi kommer att ställa frågan ofta, säger Björn Martinsson, teknisk chef.

– Det här är för att inte få icke-önskvärt boende i sjöbodarna.

En sjöbod får däremot inte innehålla installationer för vatten och avlopp. Den får inte heller inredas för bostadsändamål och extra tydligt i policyn är att ändringar inte får utföras som syftar till att boden ska kunna nyttjas för boende. Det är den samlade bedömningen av inredningens karaktär som avgör om den är avsedd för verksamhets eller för förrådsändamål.

Detta ska kontrolleras genom att kommunen får rätt att besiktiga sjöboden vid misstanke. Men enligt förslaget till policy ska det ska ske i samförstånd med arrendatorn och förvarnas i god tid.

Hinner inte folk städa undan då?

– Jag har svårt att tänka mig att folk kommer att plocka ner inredning. Det här är för att vi ska möjlighet att kontrollera sjöbodar.

I policyn finns också regler gällande sjöbodskön. I den framkommer att ett sjöbodsarrende ska kunna gå i arv en gång till en anhörig som inte är boende i kommunen.

– Det här är ett undantag från kö reglerna om att den som vill ha ett sjöbodsarrende ska vara bosatt i kommunen. Arrendatorn kan gå i arv till icke-boende i kommunen och det gäller bara en gång. Det är ett gammalt beslut, säger Martinsson.

ANNONS

Stoppar inte det här upp kön?

– Det är mycket känslor i att ärva något som har legat i familjen i 60-70 år. Du kan bara ärva i ett led.

Varför måste man vara boende i kommunen för att få ett arrende?

– Om man inte gör det så tappar vi all kontroll över sjöbodarna.

I dag kommer Kommunstyrelsen att diskutera policyn för att eventuellt lägga ett förslag till beslut att godkänna den i fullmäktige.

– Jag hoppas att det blir bra och att vi kommer i mål.

ANNONS