Kräver tillstånd. Skyltar om fiskeförbud på områden som är tillgängliga för allmänheten får inte sättas upp utan stöd av kommunala beslut.
Kräver tillstånd. Skyltar om fiskeförbud på områden som är tillgängliga för allmänheten får inte sättas upp utan stöd av kommunala beslut.

Fiskeförbud på Klevenbrygga ifrågasätts

Skyltar för att stoppa fritidsfiske har dykt upp i det nya exklusiva bostadsområdet Kleven. Det har väckt reaktioner bland allmänheten. Nu utreder kommunen om skyltarna ska få vara kvar eller inte.

ANNONS
|

Förvandlingen av halvön har pågått i flera år. Det som förr var hamn och industrimark eller natur har successivt bebyggts med bostadsrätter och hus med prislappar på miljontals kronor. Att bostäderna hyrs ut till turister och besökare förekommer. Priserna varierar men i ett av de exempel som Bohusläningen hittar genom en snabb sökning på nätet kan man få bo i en tvåa på 59 kvadrat under högsäsong för 9000 kronor per vecka. Det är dock inte tillåtet att fiska på bryggan i småbåtshamnen, om man ska tro de skyltar som vi har fått bilder på av en läsare. Men om det verkligen finns något lagligt stöd för att ha ett sådant förbud ifrågasätts samtidigt.

ANNONS

–Det som gäller för den typen av skyltar är att det måste finnas ett beslut från en kommunal nämnd för att de ska vara giltiga, säger länsfiskekonsulent Fredrik Larson med hänvisning till allemansrättsliga principer.

Om det handlar om en privat brygga, får inte ägaren själv bestämma då?

–En privat ägare kan ansöka hos kommunen om att få sätta upp en sådan skylt. Men om det inte finns stöd av något kommunalt beslut så finns det skäl att förelägga om att skylten tas bort.

Kan det inte vara störande för båtfolk med fiskare som tar plats?

–Den som fiskar från en brygga med båtar ska alltid lämna företräde till den som äger bryggan. Men det går inte att köra iväg fiskare som visar hänsyn, om det inte finns kommunalt beslut. Det brukar komma frågor om detta varje sommar. En del båtägare anser att det överhuvudtaget inte får bedrivas fiske på deras bryggor, säger Fredrik Larsson på länsstyrelsen.

Sotenäs kommun har inte satt upp skyltarna men har fått reda på det som har hänt och utreder om det finns skäl att låta dem få vara kvar eller om de måste tas bort.

–Vi har en diskussion med arrendatorn och tittar på det, säger samhällsbyggnadschef Eveline Savik.

ANNONS
ANNONS