Från sorg till påskglädje på Smögen

Sorgen var stor när Påskefyren under natten brann ner till grunden. Men snabbt tog de boende tag i saken och fixade en ny: "Det har varit en väldigt rolig påskafton även om det började lite tråkigt", säger Cecilia Larsson.

ANNONS
|

Cecilia Larsson är boende på Smögen och är van vid att hjälpa till medPåskefyren. En 100-årig tradition på Västkusten och i Bohuslän, i vilken man tävlar om vems brasa som blir högst.

– Jag brukar vara med för jag har två barn som är väldigt engagerade i det här byggandet. Sedan kanske jag inte är den mest aktiva byggaren, säger Cecilia Larsson.

På påskafton klockan 20.00 är tanken att brasan ska tändas. På kvällen innan påskafton fanns vakter för att se till att brasan klarade sig oskadd.

Men natten mellan långfredagen och lördagen hade den på något sätt börjat brinna. Och tillslut fanns inte mycket av fyren kvar, något som P4 Väst var först med att uppmärksamma.

ANNONS

– Vi tror det började brinna någonstans runt klockan halv tre, säger hon.

Hade ni inga vakter då?

– Nej, vi trodde inte att det skulle behövas. Det finns gamla traditioner om att man springer upp och bränner fyrar, men det har inte hänt på många år. Så killarna var kvar och vaktade till kanske klockan halv 12, säger Cecilia Larsson.

Ingen person blev skadad och dagen efter fick nästan hela Smögen fart. En ny Påskefyr skulle byggas och efter bara fem timmar stod den klar.

– Vi har precis byggt färdigt den nu och vi har några som vaktar då vi inte vill riskera att någon tänder eld på den igen. Det var fantastiskt att få tag på lastpallar på självaste påskafton. Det trodde vi inte. Men olika företagare, snickare och affärer har hjälpt till, säger Cecilia Larsson och fortsätter:

– Det har varit runt 80 till 100 personer här och hjälpt till. Det blev ett riktigt bra exempel på den så kallade Smögenandan. Sedan ringde någon affär och frågade om de kunde komma med frukt och kexchoklad. Det har varit en väldigt rolig påskafton även om det började lite tråkigt.

ANNONS