Säker hand. Markentreprenören Stefan Hansson instruerade kommunalrådet Mats Abrahamsson (M).
Säker hand. Markentreprenören Stefan Hansson instruerade kommunalrådet Mats Abrahamsson (M).

Här går startskottet för de nya ungdomsbostäderna

Uppladdningen har pågått länge. På torsdagen tryckte kommunalrådet på knappen för det första sprängskottet. Men de 16 lägenheterna, främst avsedda för ungdomar, är bara första etappen i en större plan.

ANNONS
|

Någon övre åldersgräns för att få lägenhet i det nya området kommer inte att finnas, enligt Sotenäsbostäder. Men syftet är att underlätta för kommunens unga att komma in på bostadsmarknaden. Därför har ambitionen varit att pressa priset så att hyrorna inte ska vara något hinder. Precis som de nya lägenheterna för äldre i Hunnebostrand byggs lägenheterna i Väjern utifrån en upphandling av koncepthus som de allmännyttiga bostadsföretagens gemensamma organisation, Sabo, har gjort.

–Detta blir samma typ av hus som vi byggde i Hunnebostrand fast utan inglasade balkonger. Vi har också sökt statsbidrag för att hålla nere hyresnivån ytterligare, säger Ronald Hagbert (M), ordförande i Sotenäsbostäder.

ANNONS

Vad det kommer att kosta per månad är inte klart men bedömningen är att hyran kommer att landa på runt 4500 kronor för en etta på 35 kvadratmeter och under 6000 kronor för en tvåa på 45 kvadratmeter.

På den aktuella tomten blir det 16 lägenheter men planen är att gå vidare med 32 lägenheter till i samma område. Bygglovet har dock överklagats så om det totalt blir 48 ungdomsbostäder i tre hus eller en mindre omfattande byggnation återstår att se.

En tanke med placeringen av lägenheterna centralt i Väjern är att det ska vara nära till olika arbetsplatser, inte minst inom livsmedelsindustrin.

ANNONS