Fiskflotta. Fisket i Västerhavet kan fördelas på färre fiskefartyg om och när yrkesfiskare säljer sina fartyg till varandra med tillhörande fiskerätter,
Fiskflotta. Fisket i Västerhavet kan fördelas på färre fiskefartyg om och när yrkesfiskare säljer sina fartyg till varandra med tillhörande fiskerätter,

Handel med fiskebåtar kringskärs kraftigt

Från årsskiftet ökar kravet på att yrkesfiskare ska redovisa mängden fisk man tar upp. Men den som vill påverka sin kvot måste sälja eller köpa fiskebåt före den 1 september. "Därefter råder det i praktiken försäljningsförbud", säger Peter Olsson.

ANNONS
|

Anledningen till försäljningsförbudet är att Hav och Vattenmyndigheten, HaV, på grund av tidsbrist, inte hinner registrera försäljningar av fiskebåtar som sker efter den 1 september. Som ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation. SFPO, har Peter Olsson länge förberett yrkeskåren för landningsskyldigheten av fisk, som började träda i kraft 2015 och som sedan dess utökats med några arter per år.

Målet är ett mer hållbart fiske.

Den 1 januari 2017 införs alltså så kallade individuella fiskemöjligheter inom vissa fisken, alltså arter. Varje fiskefartyg eller fiskare får en egen personlig kvot per år som reglerar hur mycket fisk man får ta upp ur havet. För att kunna kontrollera att varje fiskare håller sig inom given ram införs landningsskyldigheten, då mängden fisk ska räknas av från givet tillstånd.

ANNONS

– Varje fiskare får en årsranson i stället för veckoranson, vilket gör det lättare att planera sitt fiske över tiden. Så det är bra, säger Peter Olsson.

Hur mycket den enskilde fiskaren får fiska per år i framtiden avgörs av hur mycket han fiskat in historiskt. Men genom att köpa någon annans fiskebåt kan man lägga till den infiskning och det tillstånd den köpta båten medför, till sitt egen kvot.

Men de enda affärer som myndigheterna hinner ta med inför 2017 är de som skett fram till 1 september.

Fiskarter i Västerhavet som omfattas av landningsskyldighet 2016 är kolja, rödspätta, äkta tunga, havskräfta, nordhavskräfta, gråsej, kummel.

Samtidigt med denna skärpning lägger EU krav på att alla fiskar ska kunna spåras till var de fiskats upp, eller odlats fram. Fiskkonsumenterna ska kunna få informationen direkt, om varifrån den fisk de står i begrepp att köpa in kommer. De skarpa reglerna träder i kraft den 1 oktober i år.

Hav och vattemyndigheten har i dagarna skickat ut förslaget till spårbarhet på remiss, till ett antal berörda företag och myndigheter.

ANNONS