Ingen tillsyn. Gratis parkering utanför högsäsong, som här på Smögen, gör att campingarna går miste om intäkter.
Ingen tillsyn. Gratis parkering utanför högsäsong, som här på Smögen, gör att campingarna går miste om intäkter.

Husbilar står gratis i stället för att campa

Husbilsgäster ska hälsas välkomna, inte jagas med förbud. Men allmänna parkeringar utnyttjas för camping. Kommunen får kritik för att inte göra tillräckligt. En handlingsplan tas fram för mer ordning och reda men det tar tid innan den är klar.

ANNONS
|

Säsongen är redan igång och inte minst den senaste helgen, i takt med stigande värme, har det varit mycket folk i rörelse på kusten. Det är välkänt att många som söker sig ut mot havet med husbil väljer att utnyttja kommunala parkeringsplatser, boendeparkeringar eller vägkanter gratis utan att vända sig till företagare som tar betalt.

–När jag var på Smögen i söndags räknade jag till 43 husbilar på Sandö. Jag upplever det som att kommunen konkurrerar med näringen när de låter husbilar stå gratis från första september till sista maj. Man ställer hellre upp några sopkärl än göra något annat. Det är ett lätt sätt att komma undan problemet, säger Ingvar Klevekil på Johannesviks camping.

ANNONS

Han tycker dock att responsen har varit bra och frågan ska tas upp på ett möte med kommunen och campingplatserna i maj.

–Det är viktigt att detta uppmärksammas inför säsongen. Kommunen har lovat i flera år att ta tag i detta och vi har suttit med i diskussioner men sedan är det som att ingenting händer.

Britt Wall (S) är en av politikerna som har varit med i kommunstyrelsens diskussioner.

–En del använder ställplatser som campingplatser och det är inte bra. Det får inte vara så att man ligger där natt efter natt. Problemet är att någon måste utöva tillsyn och har kommunen inte möjlighet till. Det är egentligen också en polisiär fråga.

Förslaget till handlingsplan skickas på remiss över sommaren för att kontroll av tilltänkta ställplatser utifrån gällande detaljplaner men även för att privata aktörer ska få säga sitt.

–Jag vill understryka att kommunen inte ska bedriva någon konkurrerande verksamhet i den här frågan utan det ska vara ett komplement, säger Britt Wall.

Roland Mattsson (M) tycker att delar av handlingsplanen borde kunna verkställas snarast även om andra åtgärder kommer att ta mer tid.

–Framför allt är det viktigt att låta arbetet rulla igång och ta tag i detta så att det inte växer till ett problem utan ses som en möjlighet. Vi ska inte jaga människor som vill besöka vår kommun utan i stället se positivt på turismen och hänvisa till lämpliga ställen.

ANNONS
ANNONS