Äldreboendet Bankeberg ligger i centrala Hunnebostrand.
Äldreboendet Bankeberg ligger i centrala Hunnebostrand.

Inga fler boende på Bankeberg

Omsorgsnämnden har fattat beslut om intagningsstopp på Bankeberg som i dag har omkring tio boende. Det är ett tydligt steg mot den avveckling som är planerad.

ANNONS
|

Utifrån en befolkningsstruktur med allt fler äldre räknar kommunen med att det kommer att behövas fler platser i äldreomsorgen. Men för närvarande räcker antalet platser inom särskilt boende till. Både Hunnebohemmet och Kvarnbergets äldreboende, de två framtida äldrecentrum som äldreomsorgsplanen pekar ut, har dessutom lediga rum.

–Någonstans måste man börja. Den väntelista som fanns har försvunnit och i stället finns det tomma platser. Då är vi i ett annat läge och ska inte fylla på med fler på Bankeberg när inriktningen är att det ska avvecklas, säger Nils Olof Bengtson (M), ordförande i omsorgsnämnden.

Enligt äldreomsorgsplanen behöver antalet platser i särskilt boende öka från 132 till 150 fram till 2020. Omfattande investeringar krävs och Hunnebohemmet står först på tur. Men förmodligen kommer det att ta ett par år innan satsningen genomförs. Tills vidare är Bankeberg kvar som särskilt boende, även om det nu är intagningsstopp, och fastigheten kan även komma att behövas tillfälligt av boende på Hunnebohemmet när det senare byggs om.

ANNONS

–Vi har fattat beslut om en inriktning men det måste planeras ordentligt och vi måste få fram pengar. Så det är en lång resa, säger Nils Olof Bengtson.

ANNONS