Vattennivåerna i Sotenäs har nu återgått till ett stabilt läge.
Vattennivåerna i Sotenäs har nu återgått till ett stabilt läge. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Inte längre bevattningsförbud i Sotenäs

För alla i Sotenäs som saknat att vattna trädgården med slang kommer nu glädjande nyheter. Bevattningsförbudet upphävs. Men trots att Sotenäs kan glädja sig åt bättre vattennivåer dröjer det fortfarande ett tag innan kringliggande kommuner kan få ta del av samma beslut.

ANNONS
|

Från och med måndag den 20 augusti gäller inte längre bevattningsförbud i Sotenäs kommun.

– Vi släpper det nu. Vattennivåerna är stabila och sedan är det svalare väder och färre turister. Det syns också på vattenförbrukningen, säger Annika Kempe, kommunikatör på Västvatten.

Trots att Sotenäs kommun nu häver sitt bevattningsförbud ser vattennivåerna inte lika bra ut för de andra kommunerna inom Västvattens område.

– I Munkedal och Färgelanda tar vi från grundvattnet och grundvattennivån förväntas sjunka lite till. Det tar ett tag att fylla på grundvattennivåerna igen och det krävs rätt mycket regn, Säger Annika Kempe.

Även Uddevalla får vänta ett tag till innan bevattningsförbudet hävs då ytvattennivån i Öresjö fortfarande inte börjat stiga.

ANNONS

– Det är Öresjö som är vattentäkt i Uddevalla och där har vi inte kunnat se att ytvattennivån har börjat stiga än. Så det behöver fyllas på innan bevattningsförbudet kan hävas, säger Annika Kempe.

ANNONS