Tändkulemotorns dag hålls i Skandiaverkens lokaler i Lysekil.
Tändkulemotorns dag hålls i Skandiaverkens lokaler i Lysekil. Bild: Filip Ekblad

Klassiskt ljud fortsätter locka till Tändkulemotorns dag

Ifjol kom det 1 500 personer till Tändkulemotorns dag, för att få lyssna till det klassiska 'dunk-dunk-ljudet' från exempelvis gamla fiskebåtar. Motormuseet som är inhyst i gamla Skandiaverkens lokaler har sålt 40 000 cd-skivor med ljudet på. På lördag är det dags igen.

ANNONS
|

– Ja, det är ju fantastiskt hur många som faktiskt älskar det här ljudet, säger Leif Ahl i styrelsen för föreningen L. Laurin som står bakom arrangemanget Tändkulemotorns dag.

Han berättar att föreningen också sålt tiotusen skivor med sjömanssånger.

En tändkulemotor, kultändare eller glödkulemotor, kallas också råoljemotor eller petroleummotor (fotogenmotor). Det är en förbränningsmotor av kolvtyp som förr användes till att driva bland annat fiskebåtar, sågverk, pumpar, tröskverk och traktorer och tillverkades på Skandiaverken i Lysekil fram till 1966.

– Därefter tillverkade man andra motorer på licens fram till 1987. Flera av dem hamnade i fartyg som byggdes på Uddevallavarvet, berättar Leif Ahl.

ANNONS

Han har själv arbetat på såväl Skandiaverken några år under 1970-talet, som på Uddevallavarvet.

Skandiaverken startades av Lars Laurin 1899 under namnet Lysekils Mekaniska Verkstad, i norra hamnen i Lysekil. Företaget har bland annat ägts av Uddevallavarvet och har genom åren varit en viktig arbetsplats i Lysekil.

– Här har det varit 350 anställda, berättar Leif Ahl som glädjer sig åt att de gamla motorerna ännu älskas av folket.

– Vi har 100 motorer i museet och startar upp en del av dem på lördagen som kommer. Då har vi också har kaféöppet och välkomnar besökare mellan 10 och 16.

Ifjol kom det 1 500 besökare till Tändkulemotorns dag i Lysekil. Insläppet är nu som då från Norra Hamngatan och från Rinkenäsvägen.

ANNONS