Kustbevakningen har fått bättre respons än väntat

De hårdare reglerna för sjöfylleri har mött protester vid kusten. Framför allt vänds kritiken mot den låga promillegränsen. Men att lagen finns skapar bättre säkerhet, påminner Kustbevakningen om.

ANNONS
|

– Många båtar går fort och man blir inte lika uppmärksam med alkohol i kroppen. På flera ställen längst kusten är det tät trafik och en rörig trafiksituation kräver koncentration, säger Ulrika Nilsson, befäl vid Kustbevakningen i Göteborg.

Den nya sjöfyllerilagen som trädde i kraft förra året innebär att förare av båtar som går fortare än 15 knop eller är mer än tio meter långa kan dömas för sjöfylleri om föraren har mer än 0,2 promille alkohol i kroppen. Dessutom kan kustbevakningen och sjöpolisen ta rutinmässiga utandningsprov utan att föraren bryter mot någon regel.

– Det är lika viktigt att vara nykter när man kör båt som när man kör bil, tycker Ulrika Nilsson.

ANNONS

De flesta respekterar de nya förutsättningarna på sjön och enligt Kustbevakningen är många positiva till förändringen.

Kritiken uteblev

– Det har inte blivit den massiva kritik som vi befarade. Många är tvärtom positiva.

Ungefär lika många sjöfyllor rapporterades i år som förra året. Under juli månad i år har 16 personer brutit mot lagen jämfört med 13 personer i fjol.

En av dem som var med att forma den nya sjöfyllerilagen var riksdagsledamot Lars Tysklind (FP). Riksdagen var då enig om att godkänna regeringens proposition, säger han.

– Det är en konstig diskussion om att det skulle finnas en rättighet att vara berusad på sjön, säger han.

Drabbar restauranger

Han tycker precis som Kustbevakningen att lagen är ett verktyg för att öka säkerheten. Men att promillegränsen är så pass låg och likaställts med bilkörning, tycker han kan ifrågasättas.

– Personligen tycker jag att just den delen skulle ha diskuterats ytterligare.

Kritiken längst kustorterna i norra Bohuslän har också berört att restauranger har drabbats av vikande besökare när det inte längre är möjligt att dricka alkoholhaltiga drycker till maten för båtförare.

Tappat 15 procent

En av dem som har märkt skillnad är Trine Olvik som driver Bryggcaféet i Bovallstrand. Hon uppskattar att restaurangen har tappat 15 procent av dagsgästerna.

ANNONS

– Vi har färre gäster med båtar och säljer inte lika mycket alkohol under dagen längre. Folk är betydligt försiktigare nu.

– Nu är gränsen så låg att oavsett hur mycket man dricker är det olagligt.

På Bella Gästis i Hunnebostrand märks dock ingen skillnad.

– Vi har en storhamn här. Det slår mest mot ställen som man måste ta båt eller bil för att komma till.

ANNONS