Stor. Jimmy Helgesson, djurvårdare på Nordens Ark, har under flera år jobbat med uppfödningen av större ekbock, en av Sveriges största skalbaggar.
Stor. Jimmy Helgesson, djurvårdare på Nordens Ark, har under flera år jobbat med uppfödningen av större ekbock, en av Sveriges största skalbaggar.

Lyckat avelsprogram för hotad bagge

Man har jobbat för att lyckas föda upp en av Sveriges mest hotade insekter – större ekbock. Nu har de första äggen och larver upptäckts.

ANNONS
|

Upptäckten gjordes för några dagar sen i avelsanläggningen på Nordens Ark.

– Först hittade jag en larv och sen 22 ägg. Det känns superkul. Det är precis vad projektet handlat om, säger Jimmy Helgesson, djurvårdare på Nordens Ark och den som har jobbat med ekbockarna.Länsstyrelsen i Kalmar började 2004 ett nationellt åtgärdsprogram för större ekbock och då fick man idén att försöka föda upp den hotade skalbaggen, vilket blev på Nordens Ark.Arten finns bara i ett fåtal ekar i Halltorps hage på Öland och klassas som akut hotad i Sverige. Därför har polska större ekbockar samlats in som man nu lyckats avla fram.– Det har varit ett rent test. Det är ingen idé att testa med en så skör population som den svenska är, säger Jimmy Helgesson.– Nu när vi har lyckats föda upp andra generationen känner vi oss såpass säkra så att vi till sommaren kommer att ta hit svenska baggar.Vilda ekbockar tar ungefär fyra till fem år på sig innan de utvecklas till en färdig skalbagge. På avelsanläggningen har man halverat utvecklingstiden till ett till två år.– Foderblandningen av ek de får är mer näringsrik och larverna får kortare vintervila är vad de har i naturen, säger Jimmy Helgesson.Nu kommer ekbockar att fortsätta att fortplanta sig på Nordens Ark. Dessa ska planteras ut i restaurerade områden i Kalmar län.– Där kommer de att bidra till arbetet med att säkra den större ekbockens framtid i Sverige, säger Jimmy Helgesson.

ANNONS

ANNONS