Semesterparadis. Både sjöbodar och andra fastigheter hyrs ut för tillfälligt boende under sommaren men det är inte alls säkert att boende är tillåtet.
Semesterparadis. Både sjöbodar och andra fastigheter hyrs ut för tillfälligt boende under sommaren men det är inte alls säkert att boende är tillåtet.

Lyxlägenheter hyrs ut men tillstånd saknas

Inför högsäsongen pågår jakten efter tillfälligt semesterboende. Just nu hyrs exklusiva lägenheter ut veckovis – detta trots att boende inte är tillåtet.

ANNONS
|

Fenomenet med otillåtet boende i sjöbodar och liknande byggnader utmed kusten är väl känt och omdiskuterat. Ibland ligger de på privat industrimark och hyrs ut som tillfälligt boende. För närvarande finns annonser för sådana lägenheter i Kungshamn till priser på upp till 12000 kronor per vecka under högsäsong beroende på storlek och antal sovrum eller sängplatser.

När fastigheter i samma områden säljs kan de till exempel kallas "sjöbodsliknande kontorslägenheter" för att markera att boende inte är tillåtet, även om det ofta visas bilder på kök, vardagsrum, sovrum och annat som ger associationer till just boende.

Men i det aktuella fallet rör det som om ett enbostadshus på Smögen från 1950-talet som har byggts om på ett sätt som enligt byggnadsnämnden inte var tillåtet.

ANNONS

Ett bolag köpte fastigheten med kringliggande obebyggd tomtmark hösten 2015 för drygt 4,3 miljoner kronor och man fick våren 2016 bygglov för viss ombyggnation trots att det redan då fanns avvikelser från detaljplanen. Vid kommunens tillsyn uppdagades dock stora avvikelser från vad som hade tillåtits och det medförde att en byggsanktionsavgift dömdes ut på över 200000 kronor.

–Det kan bli väldigt höga belopp. Syftet är att få den som har varit försumlig att rätta till det. Vidtar man då inte rättelse blir det dubbelt så mycket nästa gång, säger plan- och byggchef Håkan von Dolwitz.

Vad som är intressant i det här fallet är inte bara att bygglovet inte följdes utan också att det har kommit ut annonser på internet där flera nybyggda och lyxiga lägenheter i huset hyrs ut veckovis. Läget beskrivs som exklusivt och priserna är därefter. En av dessa är på 60 kvadratmeter och uppges ha två separata sviter med var sitt badrum, varav det ena har jacuzzi. Totalt finns det plats för upp till åtta personer. För sista veckan i juli kostar hela lägenheten enligt bokningssidan 17495 kronor – då ingår även slutstädning.

Fastigheten tycks i praktiken ha blivit ett flerbostadshus med en slags hotellverksamhet trots att detaljplanen säger att det ska vara ett vanligt enbostadshus där.

ANNONS

På grund av den ändrade användningen aviserar byggnadsnämnden att det kan komma beslut om ytterligare byggsanktionsavgift och även användningsförbud framöver.

–Jag är säkert yrkesskadad men om jag tittade efter semesterbostad så skulle jag först ta reda på om det finns tillstånd för verksamheten. Men så tänker nog inte de flesta. De är bara glada över att få tag i ett boende, säger Håkan von Dolwitz som även rekommenderar alla att kolla upp hur det är med utrymningsvägar och brandvarnare i semesterbostäderna

ANNONS