Omstridd sjöbodstaxa ska utvärderas

Efter Socialdemokraternas motion om att så snart som möjligt halvera den omstridda taxan för sjöbodsarrenden, har även allianspartierna lagt en motion i ärendet. Någon förändring utlovas inte, däremot en utvärdering.

ANNONS
|

Frågan om ny taxa för utarrenderad kommunal mark för sjöbodar och bryggor har varit infekterad ett tag och debatten har även kommit att handla om huruvida majoriteten och oppositionen var eniga om den nya prisnivån och sättet att räkna eller inte, något som Socialdemokraterna klart har markerat att så inte var fallet.

Det var vid årsskiftet som en ny taxa infördes och det finns exempel på där avgiften höjdes från runt 2500 till 10000 kronor per år.

Från alliansen har man tidigare sagt att man vill avvakta eventuella åtgärder för att komma till rätta med oönskade konsekvenser tills samtliga inmätningar är klara och avtal gåtts igenom.

ANNONS

Nu i slutet av april ska detta vara gjort och då vill alliansen ge förvaltningen i uppdrag att göra en ordentlig genomgång av konsekvenserna. Denna ska vara klar i september, enligt motionen.

Roland Mattsson (M), ordförande i tekniska utskottet, vill inte se alliansens motion som ett motförslag till den motion som Socialdemokraterna redan har lagt och som handlar om att så snart som möjligt sänka taxan och mildra effekten för de enskilda som berörs av de största höjningarna.

–Jag vill att det ska vara en balans i det här och visste från början att detta skulle vara ett ämne som skulle föranleda diskussion. Vi kan inte börja med att riva upp ett beslut innan det är utvärderat vad det får för effekter. För mig skulle det vara lite märkligt. Men det är klart att vi ska ha uppföljning och diskussion, säger han.

ANNONS