Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Laxodlare
Har fungerat bra. Nu har Joel Oresten som driver företaget Smögenlax aquaculture lämnat in en ansökan om att få utöka försöksodlingen av lax.

Planerar att bygga ut försöksodling av lax

De försök som inleddes med odling av lax i Kungshamn för ett år sedan har fungerat bra. Nu har företaget Smögenlax aquaculture lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om att få utöka odlingen som ligger i en industrilokal på Fisketången i Kungshamn.

– Det vi har tittat på i första hand är om det går att odla lax på det här sättet och om recirkulationen av vatten har fungerat på bra sätt, säger Joel Oresten, som driver företaget Smögenlax aquaculture. Det vi nu tänker göra nu är att bygga ut anläggningen till det dubbla.

När satsningen inleddes för ungefär ett år sedan sattes 250 smålaxar som levererats från Fengersfors in i anläggningen. De här laxarna har växt till sig rejält.

– En del av laxarna har uppnått en vikt på två kilo, berättar Joel Oresten. Försöken har fungerat bra och därför går vi nu vidare i projektet.

Målet på sikt är att bygga en storskalig anläggning för uppfödning av laxar i Kungshamn. En viktig bit i projektet är att det inte ska bli några utsläpp alls i vattnet. Det handlar bland annat om att skapa ett alternativ till det sätt som lax odlas på i stora kassar i Norge. Satsningen har också en nära koppling till Sotenäs symbioscenter och Rena Havs planerade biogasverk på Hagaberg där bland annat Orkla ligger.

Nyligen bildades ytterligare ett bolag i Sotenäs kommun som planerar att starta odling av lax. Företaget heter West coast smolts Sweden och har nyligen lämnat in en ansökan till länsstyrelsen att få starta en laxodling.

MEST LÄST