De nya avgifterna för sjöbodsarrenden orsakar bråk inom politiken i Sotenäs kommun.
De nya avgifterna för sjöbodsarrenden orsakar bråk inom politiken i Sotenäs kommun.

Politiskt bråk om nya sjöbodsavgifter

Debattens vågor går just nu höga i Sotenäs kommun när det gäller de nya avgifterna och reglerna för sjöbodsarrenden. Nu visar det sig att Socialdemokraterna överklagat fullmäktiges beslut, något som orsakar stor förvirring.

ANNONS
|

– Jag visste inte ens om detta och jag tycker inte att det här överklagandet är riktigt seriöst, säger Mats Abrahamsson (M), kommunalråd i Sotenäs kommun. Avgiftens storlek har tagits i politisk enighet.

– Vi vill först att det ska göras en ny inmätning av anställd personal innan en ny taxa kan tas i bruk, säger oppositionsrådet Britt Wall (S). I dag är det alldeles för många som fått kraftigt höjda avgifter. Inmätningen har stor betydelse när det gäller storleken på avgiften och det är detta som vi reserverade oss emot när beslutet behandlades i fullmäktige.

De två ledande politikerna i Sotenäs är rejält oeniga om vad som beslutats och hur mätningen av mark ska gå till i kommunen. Mats Abrahamsson ser inte alls några problem med att de som har arrende själva gör en inmätning och rapporterar till kommunen.

ANNONS

– Det som hänt är att några personer framfört kritik mot beslutet och nu vill socialdemokraterna inte kännas vid det beslut som de varit med och tagit.

Bakgrunden till varför den här frågan hamnat på dagordningen är bland annat att det finns svartbyggen på kommunens mark med sjöbodsarrenden. Nu vill kommunen ta reda på hur den kommunala marken används.

Personal har anställts för att göra mätningarna på vissa ställen där det är svårt att göra detta. Bohusläningen har vid flera tillfällen varit i kontakt med sjöbodsägare som uttryckt sitt missnöje över kommunens agerande. I ett fall berättade en boende på Smögen att hans avgift höjts från 2500 till 10000 kronor om året. Just nu håller en mätingenjör från kommunen på att göra mätningar där det visat sig svårt att få fram uppgifter om detta arbete ­beräknas bli klart den sista mars i år.

Nya sjöbodsavgifter

I början av 2016 beslutade tekniska utskottet att revidera taxorna för sjöbodsarrenden eftersom de regler som tidigare införts av fullmäktige visade sig svåra att tillämpa i praktiken. Andra juni behandlade fullmäktige i Sotenäs kommun förslaget till nya arrenden 2017 för sjöbodstomter, brygga, egen brygga, båtplats vid egen brygga och övrigt vattenarrende. Beslutet om höjningens storlek från och med januari 2017 togs i politisk enighet, enligt protokollen.

Socialdemokraterna var kritiska till den del i förslaget som innebar att de som hade sjöbodsarrenden själva skulle ta fram underlag till kommunen och föreslog att extra personal skulle anlitas. Socialdemokraterna lyckades med stöd av Miljöpartiet driva igenom en minoritetsåterremiss men utan någon framgång. Två veckor sedan fastställdes beslutet i fullmäktige. Socialdemokraterna har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

ANNONS