Oktobermässan är ett årligen återkommande arrangemang i Kungshamn med företagare som visar upp sig för allmänheten. (Arkivbild)
Oktobermässan är ett årligen återkommande arrangemang i Kungshamn med företagare som visar upp sig för allmänheten. (Arkivbild)

Här är gruppen som ska hjälpa företagare

På torsdag hålls det första mötet med kommunens nya lotsgrupp. – Det ska bli enklare både för företagarna och för kommunen, säger näringslivsutvecklare Tomas Larsson.

ANNONS
|

Att det finns många företagsamma krafter i Sotenäs råder inget tvivel om, det vittnar bland annat den stora Oktobermässan med 130 utställare och flera tusen besökare som nu på lördag går av stapeln i Kungshamns idrottshall för femte gången.

Samtidigt står det illa till med företagsklimatet, åtminstone om man får tro den årliga rankingen från Svenskt näringsliv där Sotenäs senast hamnade på plats 260 av landets 290 kommuner. Lotsgruppen är ett led i politikernas strävan att komma till rätta med detta och skapa ett mer positivt klimat. Poängen är att det ska bli enklare för dem som vill starta eller utveckla ett företag att komma rätt i den kommunala byråkratin.

ANNONS

Det är näringslivsutvecklare Tomas Larsson som ansvarar för att sammankalla lotsgruppen, som kan bestå av olika handläggare från gång till annan beroende på vilka frågor som är intressanta att ta upp för de företagare som kommer.

–Jag tror att detta gör att vi kan möta företagarna på ett bättre sätt. En företagare kanske har ett ärende som berör bygglov, livsmedelshantering, alkoholtillstånd och nyttjande av allmän plats. Då är plötsligt 3–4 handläggare inblandade. Då är det väldigt praktiskt att kunna samla alla vid ett och samma tillfälle för att diskutera igenom det som behövs.

Lotsgruppen fattar inte beslut utan ska ses som en service till företagarna där saker och ting kan redas ut samtidigt som samordningen kan bidra till en bättre helhetssyn för kommunens handläggare.

ANNONS