Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

img_9040.jpg
Rickard Westerströms bror Mattias håller upp den 10,5 kilo tunga kungsfisken

Rekordstor fisk fångad utanför Smögen

Mer en tio kilo tung, röd och tjock. På torsdagen kom en minst sagt udda fisk in till fiskauktionen på Smögen.

På torsdagsmorgonen kom en märklig fisk in till fiskauktionen på Smögen - en 10,5 kilo tung kungsfisk, den största fisken av den här arten som fångats i svenska vatten. I vanliga fall brukar kungsfiskar väga högst ett kilo. Rickard Westerström på grossistföretaget Fiskkompaniet köpte fisken vid åtta-auktionen på morgonen:

– Den har ju ett speciellt utseende, det får man säga. Den är kompakt och väldigt tjock över magen. För två tre år sen fick vi in en som vägde sju kilo. Så stora finns nästan bara i norska vatten och den här som vi fick in nu är den största dokumenterade som fiskats upp på svenskt vatten, säger han.

Lever djupt

Kungsfisk är en god matfisk och brukar köpas in av grossister för runt en femtiolapp kilot. Den här blev dock betydligt dyrare. Fiskkompaniet betalade 107 kronor kilot.

– De brukar ju användas till mat men i det här fallet vågar jag inte säga vad man ska göra med den.

Kungsfisken lever på upp till 1 000 meters djup i Skagerrak, Nordsjön och Nordatlanten. Den är rödlistad i Norge. Fisken togs upp i Skagerrak av en räktrålare.

– Jag är ingen marinbiolog så jag kan inte bestämma ålder på den. Men de blir väldigt gamla, den här kan vara upp till 50 eller 60 år gammal, säger Rickard Westerström.

img_0946.jpg
MEST LÄST