Nyligen gick vågkraftstillverkaren Seabased Industry i konkurs. Nu kommer länsstyrelsen att noga följa ärendet för att undvika att skattebetalarna ska få betala för att området utanför Smögen ska städas upp.
Nyligen gick vågkraftstillverkaren Seabased Industry i konkurs. Nu kommer länsstyrelsen att noga följa ärendet för att undvika att skattebetalarna ska få betala för att området utanför Smögen ska städas upp.

Risk att kostnad för vågkraftspark landar på skattebetalarna

Två dagar före Seabased Industry:s konkurs tecknas ett avtal där bolaget Fortum lovar att stå för kostnaden för att städa upp i området. Men istället för en tioårig borgensförbindelse blir det istället bara två år. Nu håller länsstyrelsen ett särskilt öga på Fortum för att säkerställa att kostnaden inte landar på skattebetalarna.

ANNONS
|

– Vi gick Fortum till mötes när det gäller att begränsa åtagandet i tid eftersom vi ville ha en lösning på den här frågan. Även om vi från början krävt ett borgensåtagande på tio år, säger Tor Segerbo, enhetschef på länsstyrelsens vattenvårdavdelning.

Tor Segerbo tycker inte att Fortum kört över länsstyrelsen eftersom man fått igenom flertalet av de krav som ställdes.

– Borgensförbindelsen har anpassats efter de krav som vi har ställt. Exempelvis storleken på borgen på 3, 5 miljoner.

LÄS MER:Seabased lägger ner i Lysekil

Ändrade förutsättningar

När vågkraftsprojektet startade 2010 krävde länsstyrelsen ingen borgen för att städa upp efter vågkraftsparken på havsbotten utanför Smögen. På länsstyrelsen säger Tor Segerbo att det beror på att det då fanns statliga aktörer med i projektet.

ANNONS

– Så är det inte längre och förutsättningarna har förändrats.

Länsstyrelsen har under hösten träffat Fortum och Seabased ett antal gånger. Syftet med mötena var att ta fram ett avtal om borgen. Så sent som den 15 januari enades parterna om ett avtal som innebär att det nystartade bolaget Sotenäs Marine Park blir ny ägare till vågkraftsparken och den elkabel som går från Roparebacken i Kungshamn och ut till vågkraftsområdet.

LÄS MER:Efter Seabased konkursbesked – nytt bolag tar över vågparken

Fick inte information

Men när avtalet skrevs under hade Länsstyrelsen inte fått någon information om Seabased Industrys ekonomiska problem. Två dagar senare begärdes bolaget i konkurs.

– Vi hade inte någon kännedom om bolagets ekonom när avtalet skrevs under, säger Tor Segerbo.

I nuläget räknas Sotenäs Marine Park AB som en tillgång i konkursboet som kan komma att säljas. Men det förutsätter att det går att hitta en köpare som är villig att fortsätta utvecklingen av vågkraft.

Följer noga

Länsstyrelsen tänker noga följa vad som händer när det gäller konkursen.

– Antingen kommer vågkraftsparken att drivas vidare i ny regi eller så måste området avvecklas, säger Tor Segerbo.

Hur stor är risken att skattebetalarna får stå för kostnaden att återställa området?

– Det finns en sådan risk i nuläget men jag kan inte svara på hur stor risken är. Vi kommer att följa ärendet noga och se till att Fortums åtagande att återställa området uppföljs så att staten inte behöver stå för den kostnaden.

ANNONS

LÄS MER:Skattebetalarna fick skrot på havets botten

ANNONS