Ruskig historia bakom känd frimärksplats

2002 kom ett frimärkshäfte med motiv bara från Bohuslän. Sjöbodarna på Smögen var med även då men också Räbbehuvud, om vilken det finns en berättelse om ond bråd död och mänsklig girighet.

ANNONS
|

Räbbehuvud ligger på Härön, utanför Kyrkesund väster om Tjörn. Att det blev ett frimärke beror främst på den vackra platsen och dess fyr.

Den historia, vars sanningshalt vi inte kan gå i god för, handlar istället om skeppet Jungfru Elisabeth från Hamburg som på väg till Stockholm förliste utanför Räbbehuvud 1717.

Det hände en ovanligt stormig natt och Jungfru Elisabeth driver allt längre in mot kusten för att till slut slås sönder vid Räbbehuvud.

Besättningen försvinner spårlöst och enligt historien dödas de av lokalbefolkningen som också roffar åt sig den dyrbara lasten av guld och ädelstenar. Här ska bland annat ha funnits en miniatyrvagga av guld och dekorerad med ädelstenar, tänkt som gåva till prinsessan Ulrika Eleonora.

ANNONS

Men historien slutar inte här. En av dem som hade sänt dyrbara föremål med Jungfru Elisabeth var prins Fredrik av Hessen, som var gift med Ulrika Eleonora.

Några år efter förlisningen besöker han riksdagen och ser då till sin stora förvåning en spatserkäpp med guldkrycka, som funnits med på det förlista skeppet, bäras av prosten och riksdagsmannen Michael von Koch från Tjörn. Denne ska ha fått den dyrbara käppen som muta för att hålla tyst om församlingsbornas brott.

Uppståndelsen blir förstås stor och prosten avskedas från både riksdagen och sin tjänst som prost. Även länsman ska ha varit inblandad och tillsammans med flera andra döms han till döden för "röfveri mot skeppsbrutne och strandade skepp". De benådas dock senare. Koch frias efter en tid eftersom man inte kan bevisa hans skuld och han får tillbaka sina ämbeten.

Guldvaggan då? Ja, den ska, enligt historien, ha funnits hos en bonde på Stordal på Tjörn. En trupp soldater skickas ut för att hämta hem den men får återvända med oförrättat ärende. Bonden har nämligen blivit varnad och skyndat sig att gräva ner skatten. Sedan nekar han till allt.

Men samvetet pinar honom och på sin dödsbädd många år senare avslöjar han platsen. Ändå återfinns den inte och det, tror man, kan bero på att han piggnar till så pass att han orkar flytta den. Kort därefter dör han och tar hemligheten med sig i graven.

ANNONS

Källa: Göran Nylander Bohusläns gilles jubileumsbok. Ted Knapp Längs kusten i Bohuslän.

ANNONS