Inne på upploppet. Fanny Älgemon, Mikaela Hellgren och Joakim Davidsson är idéambassadörer och avslutar sitt arbete under våren.
Inne på upploppet. Fanny Älgemon, Mikaela Hellgren och Joakim Davidsson är idéambassadörer och avslutar sitt arbete under våren.

Så vill de förbättra ungas inflytande

Ett stormöte som är öppet för elever från högstadiet och uppåt närmar sig med stormsteg. Tanken är att dra igång ett särskilt råd för att öka ungdomars inflytande och möjligheter att påverka sin hemkommun.

ANNONS
|

Vi träffas vi kaféet i idrottshallen i Kungshamn och nästan alldeles utanför entrén håller en spontanidrottsplats på att anläggas, just för barn och ungdomar. Under det senaste året har Fanny Älgemon, Joakim Davidsson och Mikaela Hellgren, födda under åren 1996–1998, haft rollen som idéambassadörer. Tillsammans med kommunens projektanställde ungdomsutvecklare Joakim Linder haft i uppdrag att ta reda på hur den uppväxande generationens inflytande på vad som händer i Sotenäs kommun kan bli bättre.

–Det började med att vi fick en inblick i ungdomsverksamhet överhuvudtaget och även en utbildning i barnkonventionen. Jag tycker att det var väldigt intressant, säger Joakim Davidsson.

ANNONS

Något som de upptäckte i kontakten med ungdomar på skolor och fritidsgårdar var att kunskapen om möjligheterna att påverka var bristfällig.

–De vet en del om vad som händer i Sveriges politik men inte så mycket om vad som pågår i kommunen. Man känner inte till den lokalpolitiska världen, säger Fanny Älgemon.

Gruppen berättar hur de besökte ett sammanträde i kommunfullmäktige, där genomsnittsåldern är hög. Det ledde till att de fick mycket uppmärksamhet och blev fotograferade.

–Det var ändå kul att det var på det sättet för det visar att politikerna vill ha en dialog med ungdomar.

Medelåldern bland såväl kommuninvånare som politiker är hög. Att kunna erbjuda förutsättningar för att ungdomar ska stanna kvar i kommunen eller åtminstone komma tillbaka efter några år på annan ort för till exempel studier, är en utmaning för de styrande.

–Det första steget är att ge ungdomarna inflytande, säger Fanny Älgemon som betonar vikten av inte bara hitta på något kortsiktigt utan att hitta långsiktiga fungerande former där ungdomar får chans att påverka tidigt i frågor som berör dem.

Förslaget är att ett ungdomsråd bildas med stadgar, budget och någon anställd som kan driva arbetet framåt ihop med rådet. De tycker också att kommunen ska anta ett ungdomspolitiskt program.

ANNONS

Vad har ungdomarna för konkreta önskemål?

–Det finns tyvärr inte så mycket att göra på fritiden, förutom sport. Det är nog mer än hälften som inte håller på med någon sport. De har frågat mycket om öppna platser att bara hänga på och träffas utanför hemmet, säger Mikaela Hellgren.

Fakta: Hoppas på möte med stor uppslutning

Ett stort introduktionsmöte ordnas i kommunhuset i Kungshamn den 30 mars och alla ungdomar 12–20 år inbjudna. De nås främst genom information direkt till högstadieklasserna på Sotenässkolan samt genom brev till ungefär 350 gymnasieungdomar. I Uddevalla är skolorna utspridda så det skulle vara svårt att leta upp elever från just Sotenäs där. Idéambassadörerna planerar däremot att besöka Gullmarsgymnasiet vid Campus Väst i Lysekil, måndagen den 27 mars, för att stå ett par timmar i entrén och på så sätt fånga upp en del av de Sotenäsungdomar som går där.

ANNONS